Michel Platini i modvind

Den nuværende UEFA-præsident får næppe lov til at skære ned på antallet af klubber fra de store lande.

UEFA-præsident Michel Platini har meget længe ønsket at hjælpe de små lande, når det gælder deltagelse i Champions League. Faktisk gik han i foråret til valg på, at han ville skære antallet af klubber fra England, Spanien og Italien fra fire, hvoraf to dog skal igennem kvalifikationen, ned til tre. Et forslag, som blandt andet Dansk Boldspil-Union bakkede op.

Michel Platini, der i starten af året afløste Lennart Johansson på den magtfulde præsidentpost, har som en delplan ønsket at lade alle landes pokalvindere få adgang til mesterligaens kvalifikationsturnering, men efterhånden ser det ud til, at intet vil lykkes for franskmanden, der som spiller tre gange blev kåret til Europas bedste.

Senest har sammenslutningen af de store europæiske ligaer, EFPL, totalt afvist, at de vil gå med til det.

»Det er vigtigt, at vi ser på vores klubbers interesserer, og hans forslag harmonerer ikke med dem,« udtalte EFPLs generaldirektør, Emanuel Macedo de Madeiros, for nyligt.

Michel Platini mener ikke, at det ville ødelægge Champions League som vare, hvis flere mindre lande havde lettere adgang til gruppespillet, men TV-mæssigt ville det nu helt sikkert kunne ses. Eksempelvis er Arsenal med i denne sæsons kvalifikation som nummer fire i England, og der er næppe nogen tvivl om, at London-klubben generelt tiltrækker sig større opmærksomhed, end eksempelvis de polske mestre fra Legia Warzawa ville.

Peter Nørrelund, sportschef på Viasat, der har TV-rettighederne til turneringen i mange lande heriblandt Danmark synes heller ikke om Michel Platinis idé, som han betegner som et lettere nostalgisk indslag.

»I UEFA diskuterer man jo hele tiden, om turneringsformen skal ændres. Men der er altså ikke længere tale om en turnering for mestrene, men om en turnering for de bedste hold,« som han påpeger.

De seneste ændringer i Champions League-formatet kom i 2003/2004-sæsonen, hvor det andet gruppespil blev erstattet af 1/8-finaler. Det har nogle af de større klubber som eksempelvis Manchester United været utilfredse med. Fordi hver kamp for dem er lig med gode indtægter.

Men på grund af de nuværende TV- og sponsor-kontrakter kan formatet tidligst ændres igen fra og med 2009/2010-sæsonen.

Den første Champions League-turnering blev som afløser for Europa Cupen for mesterhold spillet i 1992. Dengang med deltagelse af otte klubber. Siden er turneringen vokset til 16, 24 og 32 klubber fra 1999.

Indtil videre skal Michel Platini være UEFA-præsident frem til 2011.