Michael Phelps sluttede olympisk karriere med guld

Michael Phelps har vundet 28 OL-medaljer, og 23 af dem er guld. Den seneste kom i medley-holdkappen med USA.

Michael Phelps har haft masser at smile af ved OL i Rio. Scanpix/Christophe Simon Fold sammen
Læs mere

Michael Phelps har været i bassinet ved en olympiade for sidste gang.

Og han sluttede - selvfølgelig, fristes man til at sige - med at vinde endnu en guldmedalje.

Som en del af den amerikanske 4 x 100 meter medley-holdkap var Phelps medvirkende til at besejre sølvvinderen Storbritannien og bronzevinderen Australien i finalen.

Fænomenet Phelps svømmede tredje tur. Han overtog stafetten med en andenplads, men da han havde svømmet, førte USA igen over Storbritannien.

Til sidst endte USA med at sætte ny olympisk rekord i tiden 3 minutter og 27,95 sekunder.

Dermed slutter alle tiders mest vindende OL-atlet med at have vundet utrolige 28 OL-medaljer, hvor af 23 af dem er af guld.

De øvrige fem OL-medaljer består af tre sølvmedaljer og to bronzemedaljer.

Phelps har tidligere annonceret, at han ville stoppe karrieren efter OL i London for fire år siden. Men amerikaneren kunne altså ikke holdes væk fra bassinet længe.

Nu har han igen meddelt, at han har svømmet sit sidste OL.

- Jeg tager ikke fire år mere. Det står jeg ved. Jeg er klar til at trække mig tilbage, og det er jeg glad for, sagde Phelps forud for medley-holdkappen.

- Jeg er glad for, hvordan tingene slutter her. Det var derfor, jeg kom tilbage efter 2012. Jeg ville ikke have følelsen af "hvad nu hvis" 20 år senere. Nu har jeg været i stand til at lukke døren til sporten på den måde, som jeg ønskede. Derfor er jeg glad nu.

Allerede inden OL i Rio var han tidernes mest vindende olympiske atlet, og alene ved legene i Brasilien har han gjort det seks medaljer sværere at blive overgået.

Fem gange har Phelps stået øverst på podiet i Rio, mens han i fredagens 100 meter butterfly var henvist til et trin lavere på skamlen.

Her stod han i øvrigt sammen med både sydafrikaneren Chad le Clos og ungareren Laszlo Cseh, der alle tre blev noteret for samme tid.

/ritzau/