Mesteren fra Hellerup

Paul Elvstrøm var sidste århundredes største danske sportsmand – en ener af sin tid.

OL i Rom 1960. Danske Paul Elvstrøm vandt sin fjerde guldmedalje i træk i Finnjolle. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sejleren Paul Elvstrøms bortgang har Danmark mistet en af sine allerstørste sportsmænd gennem tiderne – og samtidig en repræsentant for en anden tid i sporten. En tid før vore dages voldsomme personkult og stjernedyrkelse, de mange penge, den tætte TV-transmittering og globaliseringen.

Tydeligt illustreret af, at Paul Elvstrøm døde i den villa på Sigridsvej i Hellerup, hvor han også kom til verden for 88 år siden, og hvorfra hele hans liv og karriere udgik. Og hvilken karriere:

Paul Elvstrøm blev i 1996 kåret som det 20. århundredes største danske sportsmand af Danmarks Idræts-Forbund, og angiveligt var der overhovedet ingen diskussion om det valg.

Paul Elvstrøm var udvalgt til idrættens Hall of Fame, til Kulturministeriets idrætskanon, og han var at finde på Det Olympiske Museum i Lausanne. Han havde den olympiske orden i bronze. Som dog blegner lidt ved siden af de fire OL-guldmedaljer fra Legene i 1948, 1952, 1956 og 1960.

Og Paul Elvstrøm nåede at vinde 13 verdensmesterskaber, konkurrerede i sin karriere i ni ganske forskellige bådtyper og blev verdensmester i syv af dem (505, Snipe, Finn, Flying Dutchman, Star, Soling og halvtonner) – en rekord, som aldrig er blevet slået.

Da Elvstrøm vandt sin første guldmedalje i 1948 i Torquay (OL var i London), var han kun 20 år og murerlærling. Det var nemlig, mens idrætten stadig var præget af amatøridealerne, og selv om Elvstrøm beskrives som en gentleman i sporten, var han samtidig præget af en noget større flid, ihærdighed og målrettethed, end normen var i datidens konkurrencer.

Det kom blandt andet til udtryk i kælderen under villaen i Hellerup, hvor den unge Elvstrøm arbejdede hårdt med mavemusklerne, før nogen havde tænkt på begrebet sixpack.

Men Paul Elvstrøm var mindre end mange af konkurrenterne og måtte derfor kunne hænge længere ude over jollekanten for at skabe modvægt nok – og det krævede flere mavemuskler.

Innovativ

Ved siden af fysikken havde han også hele tiden gang i den tekniske udvikling af sejlsporten – Elvstrøm var innovativ, før det ord kom på mode – opfandt sejlervesten, den selv­lænsende bailor, udviklede nye båd- og sejl­typer og satte sit præg på sejlsportsreglerne, hvor han i dag tilskrives en god del af æren for det underholdende matchrace-format.

Samtidig var Paul Elvstrøms succes med jollerne med til at skabe fokus på de mindre bådtyper, og dermed var han med til at forvandle sejlsport fra en hobby for de velhavende til en sport med langt større potentiale. Og dermed basis for Danmarks succesfyldte sejlsportstraditioner.

Elvstrøms ærgerrighed og perfektionisme betød dog også, at presset nogle gange blev for stort – og at han simpelthen besvimede i båden. Det skete blandt andet ved OL i Rom i 1960, hvor han dog næste dag vandt sejladsen og dermed guldet.

Artiklen fortsætter under billedet.

OL Rom 1960. Sejleren Poul Elvstrøm vand guld til Danmark i finnjolle. Fold sammen
Læs mere

Trods vinderinstinktet fastholdt Elvstrøm gentlemanprincippet. Så sent som til OL i sommer blev han citeret af guldvinderen i finnjolle, engelske Giles Scott, der som mange andre unge sejlere har Paul Elvstrøm som sit idol:

»Du har ikke vundet sejladsen, hvis sejren har kostet dig dine konkurrenters respekt.«

Og i Elvstrøms aktive karriere var der endnu større behov for gentlemanship, da sejlerne ikke som i dag blev fulgt af helikoptere med TV-kameraer. Det er så også grunden til, at der ikke er megen vidnesbyrd på TV fra mester­sejlerens storhedstid.

I 1976 og 80 måtte OL klare sig uden Paul Elvstrøm på bølgerne, men han vendte tilbage i 1984 i katamaran-klassen Tornado sammen med datteren Trine Elvstrøm. Det blev til en fjerdeplads og en 15.plads i 1988, hvor Paul Elvstrøm takkede af efter en olympisk karriere, der havde strakt sig over 40 år.

Hans mange ideer i sejlsporten fik ham i 1954 til at gå ind i sejlbranchen med sit eget firma, hvor han sad som direktør i mange år. Elvstrøm Sails lever stadig og har fortsat som logo den Elvstrøm-designede røde krone – et passende logo for sejlsportens konge.

De seneste år af sit liv kæmpede Paul Elvstrøm med Parkinsons syge og optrådte ikke meget offentligt, men som datteren Trine sagde til BT i 2012:

»Min far har altid været en bravt kæmpende sportsmand. Han forsøger at holde sig i gang, selv om det ikke er nemt med sygdommen.«

Paul Elvstrøm efterlader sig fire døtre, ni børnebørn og to oldebørn.