Mentalt problem i Brøndby

Brøndby-direktør Per Bjerregaard er klar med mentaltræner og millioner til indkøb af nye spillere. Nu skal klubben ud af krisen. Fodboldekspert kalder det signalforvirring.

Nye spillere og ny mentaltræner kan være spildte kræfter, så længe at spillerne ikke aner, hvad de skal. Foto: Palle Hedemann Fold sammen
Læs mere

Brøndby tager nu alle midler i brug for at rette op på den katastrofale kurs mod bunden af Superligaen. Direktør Per Bjerregaard står således klar med en blankocheck til træner Tom Køhlert, så denne kan hente forstærkninger i det eksisterende transfervindue, som udløber den 31. august.

»Det er ikke midler, der bliver noget problem,« siger Per Bjerregaard og understreger, at han ikke vil gå ind i en diskussion om, hvilke spillere der eventuelt skal skiftes ud.

Tom Køhlert hentede i sommerpausen Tobias Mikkelsen, Steffan Gislason og Peter Madsen til Brøndby og slog ved flere lejligheder fast, at han havde fået de spillere, han havde peget på. Træneren var således afmålt i forhold til at bruge Bjerregaards millioner.

»Vi skal nok have styrket bredden i defensiven og måske også have nogle topspillere. Men vi arbejder med dem, vi har nu, og så ser vi, om der sker noget,« sagde Tom Køhlert til træningen i Brøndby i går.

I går var der uhyre stille på træningsbanen ved Brøndby Stadion. Selvom ordet »krise« ikke blev taget i brug af hverken spillere, trænere eller ledere, hang det alligevel tungt i luften over lette træning og evalueringsmødet efter søndagens 5-0-nederlag mod FC Midtjylland.

»Det var et rimelig kontant møde,« lød det fra Tom Køhlert om evalueringen.

Den halvhjertede holdindsats har fået konsekvenser for både spillere og trænere i traditionsklubben. Således bliver der ud over den åbne pengekasse også med øjeblikkelig virkning tilknyttet en mentaltræner. Han skal coache spillerne »så lang tid, det er nødvendigt,« som træner Tom Køhlert formulerede det.

Så sent som i april afviste sportschef Anders Bjerregaard ellers, at brugen af en mentaltræner var nødvendig i Brøndby. Men ét point i de tre første kampe og en målscore på 2-8 har fået ledelsen på andre tanker.

»Vi kommer nu på banen med en mentalcoach, som mange jo har efterlyst længe. Men jeg har hele tiden sagt til mig selv, herregud. At det der med at ligge midt i rækken og hverken kunne nå det ene eller andet, ser man jo mange hold falde ud på. Men nu ser vi også i den nye sæson, at vi falder ud, og det går jo ikke,« sagde Tom Køhlert.

Fra direktør Per Bjerregaard var forklaringen enslydende: »Vi skal finde løsningen på et mentalt problem: At vi kan spille fremragende herinde på Brøndby Stadion, men ikke på udebane. I sidste sæson var vi rækkens bedste hjemmehold, selvom vi blev nummer seks,« sagde Per Bjerregaard.

Kollektivet fungerer ikke
DRs fodboldekspert Birger Peitersen mener, det er fornuftigt at få et mentalt eftersyn.

»Men det kommer altså et år for sent. I dag skal de bare have en mentaltræner til at forklare dem, hvordan de vinder på udebane. Det er for meget ildslukker-tankegang,« siger Peitersen, som mener, at der er nogle mere grundlæggende problemer i Brøndby.

»Signalerne fra træneren og ledelsen begyndte at blive modsatrettede allerede i slutningen af Laudrup-æraen. René Meulensteen formåede ikke at rette op på det forhold. Og med Tom Køhlert har man fået klubmanden tilbage. Men på det tidspunkt er signalerne så modsatrettede, at spillerne ikke aner, hvad de skal,« siger Birger Peitersen.

Det, mener han, er årsagen til, at de etablerede stjerner ikke fungerer for tiden - Per Nielsen, Marcus Lantz og Kim Daugaard.

»De er ramt af ledelsens signalforvirring. De ved ikke, hvad de skal, hvordan de skal spille og efter hvilke koncepter. Det er efter min vurdering den vigtigste forklaring på krisen.«

Kan klubben købe sig ud af krisen?

»Både ja og nej. Det er klart, at de kan styrke sig med en klassespiller til midtbanen. Men det er den manglende kollektive forståelse af, hvordan Brøndby anno 2007 skal spille, der er problemet,« siger Birger Peitersen.

Brøndby har ikke vundet de seneste 21 kampe på udebane, og har blot ét point efter de første tre kampe i Superligaen.