Mens vi venter på prologen

De briter, der har opfattet, at Tour de France skydes i gang i aften, håber på Millar- eller Wiggins-triumf. Begge tempospecialister med tilknytning til London kan også vinde prologen. Ligesom Team CSCs Zabriskie og Cancellara blander sig i kampen om den gule trøje.

Bradley Wiggins fra Cofidis i fuld fart på sin enkeltstartscykel på tredje etape af cykelløbet Dauphiné-Liberé. Få dage forinden havde briten vundet prologen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

LONDON: Betegnelsen »hektisk aktivitet« rækker ikke nærved. For der sker konstant et eller andet i ExCel London, det store mediecenter, hvor Tour de France-hjertet pumper.

Dér går Laurent Jalabert den tidligere vinder af bjergtrøjen iført mørke jeans, modesko og -jakke. Dér går Erik Dekker i orange Rabobank-outfit just efter afslutningen på det store møde for sportsdirektørerne.

Og dér kommer Team CSC-slænget igen i retning af pressesalen og lægetjek naturligvis stadig uden frontfiguren, tidligere vinder af verdens vigtigste cykelløb, Bjarne Riis.

Hele cirkusset, undskyld cykelkaravanen, rykkede for en stund udendørs i aftes, hvor den officielle holdpræsentation fandt sted på Trafalgar Square i centrum af London. Én efter én blev rytterne kaldt frem i fokus på podiet og selvom professionel landevejscykling kan betegnes som en nichesport i England og omegn, var der ekstra grund til jubel, da Mark Cavendish, David Millar, Geraint Thomas, Charlie Wegelius og Bradley Wiggins dukkede op.

Stærk britisk kvintet
Ovennævnte kvintet udgør nemlig det britiske islæt i Tour de France anno 2007. Og ovennævnte kvintet er af så kapabel kaliber, at tingene sagtens kan ende i triumf. Englænderne håber ikke mindst på, at dagens 7,9 kilometer lange prolog udvikler sig til et intenst opgør mellem tempospecialisterne Millar fra Saunier-Duval og Wiggins fra Cofidis.

»Det er i hvert fald ønskescenariet i en ideel verden. I realiteten vil ikke mindst Team CSCs David Zabriskie og Fabian Cancellara sikkert også blande sig i toppen,« siger Ellis Bacon, der på femte år dækker hysteriet, sporten og dopingstoffet for magasinet Procycling, og griner:

»Jeg tror sgu på Wiggins, han er i god form og viste potentialet på prologen i Critérium du Dauphiné Libéré.«

Bradley Wiggins, 27 år, har på trods af de pæne ord sin allerstørste force på cykelbanen, hvor det er blevet til olympisk guld i forfølgelsesløb og flere verdensmesterskabstitler.

Men tag ikke fejl, Wiggins er skrupsulten og stiller ikke ambitionerne i ro ved at være foregangsmand for OL 2012-baneprojektet. Wiggins er opsat på at snuppe den gule førertrøje tæt på barndomshjemmet, der rent faktisk bliver passeret under prologen.

»Jeg tænker ikke kun på det som en tur ned ad »memory lane«. Det er vigtigt ikke at blive for nostalgisk, uagtet jeg kender vejene særdeles godt,« siger Wiggins selv, der tidligere var prøvespiller i fodboldregi hos West Ham, før han blev lokket over på cykelfronten, da enkeltstartsspecialisten og engelske Chris Boardman slog igennem ved OL i 1992.

Hvor Wiggins har ladet op med brask og bram, er 30-årige David Millars forår cyklet af stablen i stilfærdighed nær hjemmet i Girona i Spanien. For Millar vil en eventuel prolog-sejr i London ej heller være banebrydende i karrieremæssig forstand. Han har førhen cirkuleret aldeles på toppen specielt efter netop en prologsejr i Tour de France i 2000. Om end tilværelsen led et alvorligt knæk i 2004, hvor fransk politi var på mærkerne og fandt EPO-spor i Millars lejlighed. Hvilket resulterede i en ren tilståelse, en karantænedom og et mirakuløst comeback på den store klinge.

Hvem, der er dagens hurtigste mand, afsløres imidlertid først klokken 19.30 eller deromkring.

Hvordan englænderne i det hele taget vil tage imod Tour de France, har Procycling-journalist Ellis Bacon ingen sikker fornemmelse for.

»Man kan sammenligne det lidt med danske forhold, inden Riis kom til i halvfemserne. Hverken Millar eller Wiggins er kendt af de brede masser. Det, folk har set og hørt om i forbindelse med cykling, er dopingskandalerne. Selve sporten fylder ikke meget i aviserne, men det er da begyndt at gå op for nogle, at lørdag og søndag er store dage i cykelsportens verden. Jeg tror på en folkelig succes især hvis Wiggins vinder prologen, og Cavendish spurter sejren hjem på første etape. Arrangementet kan dog også floppe med dårligt vejr,« siger Ellis Bacon.