Medierne skyld i færre OL-medaljer

Poul-Erik Høyer mener, at de danske mediers øgede fokusering på få sportsgrene får en meget negativ effekt. Også i Kina er badmintonsporten ved at komme under et stort pres, vurderer DBFs næstformand.

Poul-Erik Høyer ser sorte skyer nærme sig badminton-sporten på grund af mediernes manglende dækning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Copenhagen Masters får som regel en del opmærksomhed. Men ellers er badmintonsporten mediemæssigt begyndt at leve et stille liv herhjemme. Det skyldes selvfølgelig, at Danmark de senere år ikke har haft så stor international succes som tidligere. Men det skyldes også, at de danske medier i højere grad bruger kræfterne på langt færre sportsgrene end tidligere, og det har ifølge Poul-Erik Høyer, næstformand i Danmarks Badminton Forbund, nogle omkostninger.

»Aviser og TV vil jo gerne fortælle om danske medaljer ved eksempelvis OL, men når der bliver fokuseret så meget på nogle få sportsgrene, meget handler især om fodbold og håndbold, har det den effekt, at det er medvirkende til, at interessen forsvinder fra mange sportsgrene, fordi de ikke bliver eksponeret. På sigt betyder det, at Danmarks chancer for at vinde OL-medaljer i de sportsgrene bliver mindre,« fastslår Poul-Erik Høyer:

Han ønsker ikke at lange ud efter aviser og TV-stationer. Han ønsker blot at pointere, at de spiller en stor rolle i denne sammenhæng:

»Men i nedgangstider kan jeg godt forstå, at medierne ønsker at bruge flest ressourcer på det, som folk også interesserer sig mest for.«

Problemstillingen er ikke blevet mindre aktuel i løbet af 2007, hvor danske sportsfolk internationalt generelt har klaret sig dårligere end forventet med det resultat, at Team Danmark inden jul nedjusterede målsætningen for OL næste år. Nu er målet blot seks medaljer mod tidligere otte.

Efter fire OL i træk med danske badmintonmedaljer, kan OL i Beijing blive de første Lege uden dansk metal i den sport. Men set med danske øjne er det ikke det eneste store problem, fjersporten har herhjemme. Det er ligeledes et problem, at politiske stridigheder fortsat blokerer for sportens udvikling rundt om i verden. Således har meget de senere år handlet om magtkampen mellem det internationale forbund BWFs vicepræsident Punch Gunalan fra Malaysia og den sydkoreanske præsident Kang Young Joong, som måske bliver væltet i starten af det nye år.

Meget irriterende
»Det er et kæmpe irritationsmoment,« siger Poul-Erik Høyer om balladen, som betyder, at sporten igen bruger kræfter på andet end at udvikle sig, mens andre sportsgrene hele tiden er langt mere konstruktive.

Derfor føler Poul-Erik Høyer sig heller ikke sikker på, at badminton bliver ved med at være lige så stort i sportens økonomiske og sportslige lokomotiv, Kina, som tilfældet er i øjeblikket.

»Fodbold er de senere år blevet større og større i Kina, og cykelsporten er nu også kraftigt på vej ind i Kina. Der er blandt andet planer om et Tour de Kina. De andre sportsgrene går jo på skovhugst i vores markeder,« konstaterer Poul-Erik Høyer, der mener, at badminton allerede i 1980erne missede chancen for at blive en stor global sport, fordi fjersporten nærmest stod stille, mens fodbold, tennis og flere andre buldrede derudad:

»Og når man først har mistet et stort skridt, er det meget svært at indhente det igen.«

Men den nu 41-årige Poul-Erik Høyer er ikke længere en tidligere OL-guldvinder, der kan nøjes med at følge begivenhedernes gang udefra. Han er blevet næstformand i DBF, skal på sigt overtage formandsposten og vil også gerne være præsident for BWF en dag. Så han er i den grad landet et sted, hvor der er nok at tage fat på. Under Copenhagen Masters vil han nu primært optræde i rollen som kommentator på TV 2 Sport.