Medie: Skandaleombrust skakstormester har snydt over 100 gange

Ifølge skakplatformen Chess.com har Hans Niemann fra USA snydt i onlineturneringer med præmiepenge på spil.

 
Hans Moke Niemann fortæller om sin sejr over verdensmesteren i skak Magnus Carlsen. Video: Saint Louis Chess Club. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington D.C.. Den amerikanske stormester Hans Niemann - som er i centrum i en skakskandale, der involverer anklager fra verdensmester Magnus Carlsen - har sandsynligvis snydt i over 100 partier på internettet.

Sådan lyder beskyldningen i en rapport fra den populære skakplatform Chess.com ifølge Wall Street Journal, som har haft adgang til rapporten.

Den 72 sider lange rapport finder, at Niemann sandsynligvis har fået ulovlig hjælp i over 100 partier online, senest i 2020.

På platformen Chess.com kan både amatører og professionelle spille skak.

De partier, hvor Niemann skal have snydt, tæller også dueller, hvor der har været præmiepenge på spil, skriver Wall Street Journal.

Ifølge mediet bruger Chess.com en række værktøjer til at opdage snyd. Blandt andet sammenlignes spillernes træk med de træk, som skakcomputere foretrækker. Computere er i dag så veludviklede, at de kan slå alle mennesker.

I private samtaler med Chess.com skal Niemann have indrømmet at have snydt på platformen. Herefter er han blevet udelukket fra platformen i en periode.

Meldingerne om rapporten kommer efter et længere forløb, hvor norske Magnus Carlsen først antydede, at Niemann snød, og senere kom med direkte beskyldninger.

I slutningen af september kom således denne udtalelse fra verdensmesteren:

- Jeg tror, at Niemann har snydt mere - og mere nyligt - end han offentligt har indrømmet, skrev Carlsen med henvisning til, at amerikaneren har erkendt at have snydt et par gange i onlineskak, da han var yngre.

Bliver meldingerne om Chess.com-rapporten bekræftet, vil det være en opbakning til Carlsens forklaring.

Niemann er ikke vendt tilbage på Wall Street Journals henvendelser om en kommentar.

Chess.com forholder sig ikke endegyldigt til, om Niemann har snydt i skakturneringer, hvor personer spiller fysisk over for hinanden.

Det Internationale Skakforbund, Fide, er i gang med sin egen undersøgelse af sagen.

/ritzau/