Medie: Danske fodboldklubber skjuler agenter

I flere end 20 tilfælde har danske topklubber undladt at informere om agenters medvirken i spillerhandler.

Ján Gregus' skiftede til FC København i 2016. Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

København. Fodboldklubber skal oplyse, når agenter medvirker i spillerhandler. Men i flere end 20 tilfælde hos danske topklubber i 2016 er det ikke sket.

Det skriver Politiken.

Avisen har gennemgået Dansk Boldspil-Unions (DBU) nye oversigt over agenters arbejde sammenholdt med deres ageren i forskellige medier.

Baggrunden for at skulle oplyse, når en agent medvirker i en spillerhandel er, at man ønsker gennemsigtighed og vil forhindre økonomisk fusk.

Det er dog ikke defineret i reglerne hos DBU og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor meget en agent skal have været involveret, før klubben skal oplyse det.

Her siger reglerne, at det er klubbens pligt "at sikre, at alle spillerkontrakter og transferaftaler, der forhandles og indgås med brug af en fodboldagent, bærer den pågældende fodboldagents navn og underskrift".

Når der ikke oplyses korrekt, så kan det ifølge sportsadvokat Paolo Lombardi og flere andre iagttagere dække over "lyssky" forhold.

Disse forhold kan handle om at unddrage skat, at køre udgifter uden om de officielle regnskaber eller sløre pengestrømme for myndighederne.

- Ofte sker det på opfordring fra agenten selv, da han kan være interesseret i at forblive skjult af flere årsager, blandt andet for at unddrage skat.

- Fodboldforbundet må skride ind over for klubberne og sanktionere, når en agents medvirken ikke bliver oplyst, siger Paolo Lombardi til avisen.

Lombardi var i årevis ansvarlig for de globale agentregler under Fifa.

Et af de godt 20 tilfælde handler om den slovakiske landsholdsspiller Ján Gregus, der i 2016 blev hentet til FC København.

Den danske klub har undladt at besvare en række spørgsmål fra Politiken. Men FCK svarer avisen i en mail:

- Hvis der har været agentinvolvering i en grad, så det har været relevant at oplyse om ifølge reglerne, har vi gjort det.

/ritzau/