Marion Jones letter sit hjerte

Så kunne Marion Jones ikke holde facaden længere. Det største kvindelige atletiknavn i nyere tid indrømmer nu, at hun har været dopet.

På den ene side har det lignet en heksejagt. Marion Jones er igen og igen blevet beskyldt for at være dopet, i perioder har de store stævne-arrangører afvist at invitere hende, og sidste sommer »slap« en positiv A-prøve ud i medierne, selv om B-prøven viste sig at være negativ.

Marion Jones er aldrig blevet testet positiv, alligevel har hun mod sin vilje fået opbygget en aura af doping, ikke mindst fordi hendes to tidligere ægtemænd røg i dopingfælden.

Mistanke i årevis
Omvendt har mistanken år efter år fremstået stærkere og stærkere. Det har med alle de indicier, beskyldninger og relationer til dopingskurke af forskellig karakter simpelthen ikke kunnet passe, at hun altid har været ren.

Det har det amerikanske sprinterfænomen heller ikke været. Det har hun selv afsløret.

Undskylder i breve
I breve til venner og den nære familie. Breve, som avisen Washington Post i går kunne offentliggøre dele af.

»Jeg vil gerne undskylde. Jeg er ked af, at jeg har skuffet Jer på flere måder,« havde hun blandt andet skrevet.

På en måde er der tale om en hel frivillig indrømmelse, men på den anden side har Marion Jones i flere år været så meget under pres, at det kun er naturligt, at hun ikke længere kunne fastholde sin uskyld.

Men hvad er det så, Marion Jones har indrømmet?

Ifølge brevene vidste hun ikke, at hun var begyndt at dope sig. Hun erklærer, at det var hendes træner Trevor Graham, der forud for OL i 2000 begyndte at give hende noget, som hun troede var kosttilskud.

Supertalent
Hun erklærer, at hun set i bakspejlet var naiv. Ved OL i 2000 var hun den største stjerne og vandt tre guldmedaljer og to af bronze, og ifølge brevene stoppede hun med at dope sig i 2002, hvor hun stoppede samarbejdet med træneren Trevor Graham.

Marion Jones var allerede som ung teenager et supermultitalent, og hun er aldrig pludselig gået eksplosivt frem.

Så måske begyndte hun at dope sig, fordi hun ikke længere blev bedre. Måske fordi hun følte sig presset i månederne op til OL.

Måske fordi det bare var en billig genvej til en succes, hun var blevet afhængig af.

Balco-undersøgelse
Når det lige præcis er nu, at Marion Jones står frem og indrømmer, er det givetvis fordi hun sent i går dansk tid skulle vidne i sagen om det såkaldte Balco-laboratorium, hvis ejer Victor Conte Jr. for nogle år siden blev verdenskendt og –berygtet som producent af designerdopingstofftet THG.

Den internationale olympiske komité IOC iværksatte i 2004 sine første undersøgelser, og det er dem, der fortsat er i gang, og som kan føre til, at Marion Jones mister alle sine OL-medaljer.

IOC har indtil videre dog kun bekræftet, at de er bekendt med artiklen i Washington Post.