Mange bodybuildere får skåret tæve-patter af

Hvert år får op mod 100 mandlige bodybuildere fjernet bryster - såkaldte tævepatter - som følge af omfattende dopingmisbrug.

Det skønner speciallæge i plastikkirurgi Erik Løntoft ifølge Dagens Medicin.

Han bortopererer jævnligt brystkirtelvæv, som mændene har dannet som følge af misbrug af hormoner. Alene inden for det seneste år har han opereret omkring 10 misbrugere med bryster - tævepatter, som de kaldes i bodybuildermiljøet.

"Det er et velkendt fænomen, at vi ser mandlige bodybuildere, som har haft et hormonmisbrug og som følge deraf begynder at udvikle bryster, de gerne vil have fjernet. Jeg vil skønne, at mellem 50 og 100 mænd bliver opereret herhjemme hvert år," siger Erik Løntoft.

Bodybuilderne fylder sig især med anabolske steroider og det mandlige kønshormon testosteron. Hvis kroppen kunstigt tilføres testosteron, vil enzymer i fedtvævet omdanne noget af hormonet til østrogen. Det betyder, at den øgede mængde af testosteron i kroppen får østrogenniveauet til at stige parallelt, og derved kan misbrugerne begynde at udvikle bryster.

Antallet af årlige operationer kan ikke bekræftes officielt, fordi de ikke registreres.

Dopingforsker og læge i Anti Doping Danmark, Rasmus Damsgaard, mener, at tallene tyder på, at doping er meget udbredt i bodybuildermiljøet.

"100 operationer om året er et foruroligende højt tal. Det skal også ses i det forhold, at det ikke er alle, der tager doping, som får tævepatter, fordi mange tager medikamenter, der stopper udviklingen af bryster," siger Rasmus Damsgaard til Dagens Medicin.

En opgørelse blandt amerikanske plastikkirurger viser, at bortoperation af bryster hos mænd er den femte hyppigste operation på plastikkirurgiske klinikker i Californien.

Ritzau