Manden i blåt

Brøndbys nye og alligevel gamle træner, Tom Køhlert, er ikke til millimeterdemokrati. Spillerne, der i går havde første træningsdag efter juleferien, skal makke ret - men vil dog blive hørt.

Tom Køhlert er i kraft af sin nye titel som cheftræner i Brøndby IF manden med ansvaret for at bringe Brøndby tilbage i toppen af Superliga-tabellen. Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

Dér stod han så og ventede, midt på den nye kunststofbane, i blåt træningstøj, i dialog med assistenttræner Peder Siggaard. Dem, der kender ham, siger, at han kan råbe, ikke bare højt, men meget højt. Så højt, at alle og enhver forstår budskabet.

I går foregik alt nu tilforladeligt, i god tone, uden de store fagter, da først spillerne, klædt i sort, arriverede til småspil og let træning af godt 40 minutters varighed.

Anfører Per Nielsen kom gående som sidste mand efter løbeturen rundt på Vestegnen og ønskede alle tilstedeværende et godt nytår. Få var vi ikke, vi var mange. Med skarpe penne og kameraer i hænderne, remedier i stand til at forevige Brøndbys første træningsdag efter julepausen. Dag 1 i klubbens bestræbelser på at komme tilbage i fodboldens dansktop. ag 1 for den nye og alligevel gamle træner, ham i blåt, Tom Køhlert.Selvom regnen skyllede ned, og vinden gjorde alt endnu koldere, var klimaet trods alt ikke i nærheden af den orkan, som Brøndby i efteråret havnede i. En mager tid, da resultaterne udeblev i takt med spillet, der svigtede. Hvor René Meulensteen startede fint med sejre, godt humør og hollandsk dynamit, sluttede samarbejdet øjeblikkeligt og med et brag i fredags, hvor pressemeddelelsen tikkede ind klokken 16.44.

Af pressemeddelelsen fremgik det, at »klubben ikke har fyret sin cheftræner - og cheftræneren ikke har fyret klubben«. Yderligere kommentarer om sagen er ikke-eksisterende i henhold til aftrædelsesaftalen.

Den nye og alligevel gamle træner, ham i blåt, Tom Køhlert, planlægger imidlertid ikke at lege skjul for bygerne af spørgsmål.

»Jeg tager det med denne gang. Jeg har ikke været villig til det de andre gange, jeg har hjulpet. For i princippet bryder jeg mig ikke om den rå tone, der er i dansk presse. Sprogbrugen er, jeg ved ikke - man går efter manden - ikke efter bolden. Det er ikke muligt at læse en avis i dag, hvor der kun står noget om fodboldkampen og de gode detaljer. Det er personinterviews, som er i højsædet. Man skal tænke sig om, inden man buldrer ud i pressen. Det gavner ingen at udlevere holdkammerater, trænere eller ledere. Jo, I journalister bliver nok glade - ingen andre. Men jeg har taget beslutningen, og når man har sagt A, må man også sige B. Derfor er jeg til rådighed døgnet rundt. I og for sig har pressen ikke gjort mig noget i 30 år, og jeg går ud fra, at jeg bliver behandlet fair, hvis jeg behandler Jer fair. Skulle vi blive ved med at klare os dårligt, ja, så er det vel fair nok, at der bliver gået til os,« siger Tom Køhlert, der har taget førsteholdets arbejdshandsker på for fjerde gang i karrieren.

Han var cheftræner fra 1980 og fem år frem, hvilket blandt andet resulterede i oprykning til landets bedste fodboldrække og en stor titel. I 1999 vikarierede han, ligesom han gjorde det med mesterskabssucces i 2002, efter nordmanden Åge Hareide havde fået nok. Den tidligere talenttræner er Brøndby-mand til det yderste og har nu førsteholdskontrakt til sommeren 2009. Men Tom Køhlert svigter nu ikke de unge drenge, som han i efteråret førte til succesoplevelser i 2. division - og dobbeltjobber derfor i foråret, så meget det kan lade sig gøre.Om spillerne på klubbens bedste mandskab er 17 eller 40 år, det bekymrer Tom Køhlert sig mindre om.

»Først og fremmest kunne jeg slet ikke overskue, hvis min klub, Brøndby, skulle skifte træner igen til sommer. Derfor sagde jeg ja til en længere kontrakt. Jeg håber og tror på, at jeg kan bidrage med noget rutine, ro og stabilitet. Det er det, vi har mest brug for, for vi var begyndt at tage nogle negative sider til os. Med ungdomshold er det vigtigste ikke at vinde fodboldkampe, fokus er på udvikling. Med A-holdet er der en væsentlig forskel. Vi skal vinde for enhver pris. Og vi satser allerede på at vinde, når vi møder FC København om en måned i Royal League. Derefter tager vi en kamp ad gangen. Alle spillere får chancen for at vise, hvad de kan, inden det går løs. Hvad andre mener om deres præstationer i efteråret, kan jeg ikke bruge til noget. Jeg vil se dem an selv. Kvalitet, gejst og ambitioner er afgørende. Når vi møder FCK, har jeg også valgt en linie, valgt hvordan vi spiller. 4-4-2, 4-3-3 eller noget tredje, det er ikke afgørende. Vi skal have meget spil, shortpassing på jorden. Min tilgang til spillet minder om Michael Laudrups,« siger Tom Køhlert, som råder over godt 30 spillere. Hvem, der eventuelt kommer til, og hvem, der forlader Brøndbys blå og gule farver, har Køhlert ikke altafgørende indflydelse på. Den side af forretningen tager to gange Bjerregaard sig af.

»30 spillere er for mange. Men lad os nu se, hvad der sker. Først har vi en uge med fysisk træning og tests, så har vi en uge på Gran Canaria med to eller tre træningskampe. Det vil sige, at vi er meget klogere om 14 dage,« tilføjer 59-årige Køhlert.Én ting har den rutinerede træner gjort op med sig selv. Der skal nemlig bankes et ordentligt hierarki op i en hurtig fart.

»Jeg er en meget lille tilhænger af millimeterdemokrati. Jeg er ikke engang sikker på, at der skal være demokrati i en A-trup. Disciplinen bliver stram. Jeg tror, de fleste spillere har det bedst med, at de helt nøjagtigt ved, hvordan de skal spille. Højrebacken får at vide, hvordan han skal agere defensivt og offensivt. Vi andre arrangerer og tilrettelægger træningen og oplægget til kampene. Spillerne skal blot koncentrere sig om at udføre opgaverne på banen. Jeg vil dog gerne have, at der er i hvert fald fire ældre og rutinerede spillere, som tager ansvar, som kan fortælle de unge spillere, hvad det hele handler om. Èn af dem skal selvfølgelig være anføreren. Og de unge mennesker har bare at rette ind til højre,« siger Tom Køhlert, der udlagde lidt af slag- og køreplanen for Brøndby-succes på et møde i går. Resten, alle ideerne, kommer spillerne for øre ved - blandt andet - individuelle samtaler.