Manden bag kvindelige VM-eksperter: Vi skeler til faglighed - ikke køn

VM-dækningen på den norske TV-station NRK har tiltrukket sig stor opmærksomhed på de sociale medier. I onsdagens brag mellem Spanien og Chile var tre ud af fire i studiet således kvinder.

De to kvindelige eksperter er Anne Sturød, der har mange års erfaring som fodboldjournalist og programansvarlig, samt Lise Klaverness, der har en fortid som holdkammerat med danske Katrine Pedersen i den norske topklub Stabæk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To ud af tre eksperter samt studieværten var kvinder. Et atypisk syn i en mandsdomineret fodboldverden. Når DR og TV 2 blænder op for VM på dansk fjernsyn og analyserer på spillets små og store detaljer og episoder, finder man derimod ingen kvinder i ekspertsofaen.

Det billede er altså helt anderledes hos NRK, hvor man er overrasket over den store opmærksomhed de kvindelige eksperter har fået. Der bliver således - og med den største selvfølge - ikke skelet til kønnene, når nordmændene sætter sit eksperthold, lyder det:

»Vores eksperter er udelukkende valgt ud fra faglighed. Det er lidt overraskende, hvor stor fokus vi har set på de sociale medier. Hvorvidt de er mænd eller kvinder er irrelevant, bare de er dygtige nok. Vores eksperter er først og fremmest stærke fodboldanalytikere, og så er det mere eller mindre tilfældigt, at vi ind i mellem har tre ud af kvinder i studiet, som det var i onsdags,« fortæller Sjur Molven, der er redaktionschef og ansvarlig for studiesammensætningen under VM.

De to kvindelige eksperter, som sammen med studieværten overvågede Spanien-Chile, er Anne Sturød, der har mange års erfaring som fodboldjournalist og programansvarlig, samt Lise Klaverness, der har en fortid som holdkammerat med danske Katrine Pedersen i den norske topklub Stabæk.

De norske VM-seere er glade for dækningen, de fik, siger redaktionschefen:

»Vi har fået mange positive tilkendegivelser på vores kvindelige eksperter fra både kvinder og mænd. Ikke fordi de er kvinder, men på grund af deres faglige kvaliteter. Der er mange, der har kommenteret på vores eksperter på de sociale medier. Nogle få, fordi de er kvinder, men for langt de fleste drejer ytringerne sig om et godt stykke arbejde. I alle aspekter har vi fået positiv feedback fra vores seere,« siger Sjur Molven.

Det norske kvindelandshold har igennem en lang årrække hørt til blandt verdenseliten. To gange VM-guld, fem EM-finaler og et enkelt sæt olympiske guldmedaljer er det blevet til for de norske kvinder.

Men kvindefodboldens succes kan ikke direkte kobles til studiesammensætningen under VM for mænd, lyder det fra NRK:

»Kvindelandsholdets gode præstationer har ikke noget med vores valg af eksperter til VM at gøre. Vi har brugt flere af kvinderne førhen også, og der har de imponeret os med deres store viden om international fodbold. Det har ikke en direkte sammenhæng med kvindefodbolden i Norge.«

»Anne Sturød for eksempel er programleder og reporter hos C More i Norge, som har rettighederne til Primera Division. Derfor er det helt naturligt at bruge hende som ekspert i en kamp mellem Spanien og Chile,« lyder det redaktionschefen, som har en klar meddelelse til sine kolleger rundt omkring på TV-redaktionerne:

»Hvorfor er der ikke flere kvinder generelt på skærmen? Det er jo klart, at fodbold er en mandsdomineret sport med et klart overtal af mandlige eksperter. Det handler vel også om kultur, og om at turde at tænke anderledes. Jeg er da sikker på, at der også er dygtige kvindelige eksperter i andre lande. Det er ikke kun i Norge, vi har dem. Så brug dem da. Hvorfor de ikke bliver det, kan jeg ikke give dig nogen forklaring på.«

Sjur Molven glæder sig over, at NRK kan vise vejen for kvindelige eksperter. Og det virker, mener han:

»Vi er glade for at kunne vise folk, at der findes mange dygtige kvinder med gode og skarpe meninger og analyser.«