Man vinder ikke titler med mælketænder

Idéen om at lade U21-landsholdet spille i SAS-ligaen er ikke realistisk. Men man bør overveje at give den hjemlige talentmasse muligheder for at skærpe kompetencerne i næstbedste række, mener FCK-sportschef Carsten V. Jensen.

Mathias Zanka er ifølge FCKs assisterende træner Carsten V. Jensen er godt eksempel på en, der formår at kombinere skole og professionel fodbold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Når de regerende mestre fra FC København i dag løber på banen i Aalborg for at forsvare duksepositionen i landets bedste række, er det overvejende at hold præget af høj klasse, internationalt islæt i skikkelse af udenlandske landsholdsspillere og frem for alt masser af rutine.

Ikke mange af FCKs unge spillere er vejet og fundet tunge nok til kampen mod formstærke AaB.

Undtagelsen er et navn som det høje og ranglede forsvarstalent Mathias Zanka, som FCK i sommer hentede i barndomsklubben B93. Men også for Zanka har det været en kamp i sig selv overhovedet at få en hverdag til at hænge sammen med gymnasieskolegang i Hellerup og træning sammen med førsteholdstruppen i FCK. Det vender vi, tilbage til.

Om en spiller som Mathias Zanka ville have bedre af at komme på et SAS-liga hold sammensat af spillere fra de danske ungdomslandshold, som det blev foreslået af U19-landsholdstræner Per Andersen i Berlingske Tidende fredag, er straks mere tvivlsomt.

Det mener Carsten V. Jensen, sportschef i FC København, selv om han anerkender vigtigheden af at tænke anderledes for at værne om den sparsomme danske talentmasse, der i årene fremover skal udgøre fødekæden på A-landsholdet.

»Jeg mener generelt det er vigtigt at man er åben overfor at tænke i nye baner. Hvis vi som nation fortsat skal kunne udvikle spillere, skal hver en sten vendes. Men jeg tror, idéen med at lade U21-landsholdet spille i SAS-ligaen er en tand for drastisk. Jeg tvivler på, at både klubberne vil kunne se en fordel i at give slip på deres største ungtalenter. Det er heller ikke sikkert spillerne selv vil have interesse i det,« siger Carsten V. Jensen, som hellere ser, at man åbner mulighed for at lade SAS-liga reserverne spille i 1. division.

Lynge Jacobsen, sportsdirektør i AaB, lyder som en træt mand, da temaet om et SAS-hold af U-landsholdsspillere kommer op at vende.

Ny næring
»Det er som om den diskussion får ny næring hver eneste gang, vi endnu en gang ikke har kvalificeret os til en slutrunde. Eller bare har spillet dårligt. Men jeg ser altså ikke landsholdet som det altafgørende omdrejningspunkt i dansk fodbold, og jeg vågner ikke hver morgen med tanke på, hvad der dog skal ske på den front,« vrisser Jacobsen.

Carsten V. Jensen er på sin side mere imødekommende uden dog at ville give slip på ungtalenterne.

»Jeg er fortaler for, at man som ung marginal- eller reservespiller kommer til at spille på så højt et niveau som muligt. For øjeblikket hedder det 2. division, men kunne det blive 1. division, ville det være bedste løsning.«

At give slip på spillere fra FCKs rugekasse som som Zanka, Mads Laudrup, Lasse Qvist og Jacob Neestrup og lade dem modne i andre rammer end klubbens, er Carsten V. Jensen som udgangspunkt ikke parat til.

»Jeg vil gerne selv være med til at præge vores bedste unge spillere indenfor klubbens eget regi. Det må være vejen frem, at vi selv tager hånd om det for at sørge for kontinuitet,« siger Jensen, der erkender, at det kan komme til at knibe med spilletid på højeste niveau for talenterne.

»Det er et svært dilemma. På den ene side vil vi gerne udvikle unge spillere, på den anden side skal vi sørge for at stille med det bedst mulige hold og skabe resultater. Det hænger ikke nødvendigvis sammen at ville i Champions League og samtidig have helt unge spillere på holdet. Det gør det ikke nogen steder i verden. Man vinder ikke titler med mælketænder.«

Sådan er vi
»Der, hvor man kunne tage et stort skridt, er at give de 17-18 årige muligheder for en professionel hverdag. Vi er et land, hvor man gerne vil være ansvarlige og efterstræbe idéen om Det hele Menneske. Sådan er vi danskere, men det er svært at få et gymnasiestudie til at hænge sammen med et liv som professionel fodboldspiller. Vi skal finde en gangbar model for de unge. Være ansvarlige, men også eliteorienterede. Det er ikke sådan, at folk ikke må gå i skole, for det er ikke alle, der kan gå hele vejen som fodboldspillere,« funderer Jensen, som ved selvsyn har konstateret, hvor hurtigt det kan gå. Med Mathias Zanka som eksempel.

»Zanka er et skoleeksempel på en mand som både har talentet, men også selv har fået talt sig til en tålelig hverdag med sin skolegang. Han får en fremragende uddannelse som fodboldspiller. Så må vi se, om det også bærer frugt, men vi burde være bedre til at skabe rammerne for de unge fodboldspillere og lad dem endelig komme ind i professionelle rammer allerede i 16-17 års alderen.«