Makværk i Makedonien

Hvis landskampen i Makedonien er et forvarsel, har Danmark intet at gøre ved VM. De makedonske lilleputter trillede sikkert en 3-0-sejr hjem mod et pinligt svagt mandskab.

Det blev en frygtelig debut for Kasper Schmeichel i det danske mål. Hele tre gange måtte han pille læderet ud af nettet i første halvleg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SKOPJE: Det kan godt være, Morten Olsen ikke er troende. Men lige over den ene tribune på Philip II Arena troner et bjerg, der overser Skopje, og på toppen er placeret et gigantisk, oplyst kors kaldet ’Millenium Cross’. Mon ikke Olsen trods alt har skævet op på det kors under kampen mod Makedonien fra sin plads på stolen ved siden af trænerbænken.

For der skal vel nærmest guddommelig indgriben til, hvis Danmark skal med til VM næste sommer. Hvis Danmark kan tabe 0-3 og virke så magtesløse på en fodboldbane i en testkamp mod Makedonien, hvordan skal holdet så slå Tjekkiet i Prag i marts for stadig at holde liv i VM-håbet?

Og svaret rokkede sig da heller ikke i den vindstille, frostklare himmel over Skopje: Det kan Danmark heller ikke. I hvert fald ikke, hvis man skal bedømme ud fra kampen i Skopje, der var en af de dårligste præstationer, et dansk landshold har budt på i lang tid. Bagud 0-3 efter 24 minutter, og makedonerne kunne have ført med 5-0 ved pausen.

Rød-hvide marionetter

Og det havde været fortjent. Nummer 80 på verdensranglisten, en ung nation, der aldrig har været med til nogen slutrunder mod et dansk hold med VM-drømme på bagkant af EM. Men der var alligevel lidt hæl fra makedonerne, der var tunneler og lob over danskerne samt hurtige kombinationer uden om de rød-hvide marionetter i første halvleg.

Vigtigheden af kampen i Skopje kunne ellers ikke undervurderes. Opgøret var forberedelse i lille skala, til det hele bliver forstørret på de store scener i marts, når Danmark spiller de afgørende VM-kvalifikationskampe mod Tjekkiet og Bulgarien. To kampe, der kan ende de danske VM-drømme, inden de for alvor er spiret.

Olsens taktiske brøler

I Tjekkiet-kampen har Kvist karantæne, hvilket krævede nytænkning. Det forsøgte Olsen at løse mod makedonerne ved at vende sin midtbanetrekant om med Zimling som nederste defensive punkt og Eriksen og Krohn-Dehli som forreste fikspunkter. Det var en fejl. En stor fejl. En så stor fejl, at Olsen efter en halv time måtte kapitulere og sende Kvist på banen og spille med den sædvanlige trekant.

Zimling var simpelthen for alene på den defensive midtbane. Bagfra fik han ingen pasninger, han kunne bruge i opspillet, og afstanden mellem ham og den forreste midtbane var for stor. Eriksen og Krohn-Dehli lå for langt fremme, skabte ikke meget og fik intet at arbejde med fra hverken backer eller centralt hold, og Cornelius blev ofte fanget for langt bagude på banen.

Men værst var det defensive arbejde. Makedonerne havde plads mellem de danske kæder, og det danske duelspil var ikke-eksisterende i første halvleg. Det var de tre mål pinlige eksempler på. Det var Pandev, der modtog bolden fra baglinjen, hvor Jacobsen blev fanget. Ved det andet mål fulgte Krohn-Dehli Dehmiri over en halv banelængde, men opgav, og Dehmiri løb derefter uden om Agger og kunne skylde bolden flot op i hjørnet. Målet til 3-0 faldt efter et indlæg, der blev hovedstøds-forlænget i mål af Noveski, uden at nogen dækkede ham op.

Stadig hovedpine

I målet var Kasper Schmeichel og på toppen Andreas Cornelius udset til at stoppe Olsens hovedpine over savnet af sine faste spillere mod Tjekkiet. Men savnet blev ikke mindre onsdag aften, og hovedpinen bare værre. Ikke fordi Schmeichel spillede sig af, men han måtte trods alt indkassere tre mål i sin debut, mens Cornelius ikke viste nogen som helst farlighed i kampen.

Det var et Danmark, som på trods af bedre spil i anden halvleg, hvor makedonerne skiftede deres stjerner ud, kun havde en stor chance ved et flot Fischer-skud i kamp.

Ja, makedonerne nærmest klappede hånligt, hver gang Danmark forsøgte at skyde. Også selv om det var en Olsen i en indledningsvis offensiv mode. Han og Danmark blev hurtigt tvunget i knæ og skal nu rejse sig i Prag.