Mads Pedersen i strid med Skat: Forlader Danmark til efteråret

Mads Pedersen vandt verdensmesterskabet i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO BERTORELLO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens kollegerne i flæng har bosat sig i Monaco, Italien og Spanien, har cykelstjernen Mads Pedersen stædigt holdt fast i lille Danmark.

Eksverdensmesteren har bygget sin base i Holbæk og bevist, at man godt kan være en af planetens bedste uden at flytte til sydens solrige klima og bjergrige landskab.

Men til efteråret er det slut. Trek-rytteren flytter sammen med sin hustru til Schweiz, og en af årsagerne til den følelsesladede beslutning er en længerevarende uenighed med Skat. Det kan B.T. nu fortælle.

»Der ligger flere ting i flytningen, men det her med Skat … Det irriterer mig bare helt vildt,« siger Mads Pedersen.

Mads Pedersen flytter fra Holbæk til Schweiz sidst på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Kernen i en længerevarende sag – som senere i år skal afgøres ved Landsskatteretten – er hans tilknytning til det amerikanske cykelhold Trek-Segafredo.

Mads Pedersen ønsker at drive sin professionelle cykelgerning som en virksomhed. Det er også som selvstændig, at han er omtalt i sin kontrakt med Trek, forklarer han.

Det giver Mads Pedersen mulighed for at fratrække de mange private udgifter til trænere, behandlere, rådgivere, og også de anseelige transportudgifter, han selv betaler.

Men det er ikke en løsning, Skat vil godkende. Myndighederne stempler cykelstjernen som almindelig arbejdstager, og sagen verserer nu på tredje år.

»Skat vil ikke anerkende, at jeg er ansat som en virksomhed. De mener, jeg er lønmodtager. Sådan fungerer det jo ikke,« siger han og fortsætter.

»Nu er jeg er fanget i en gråzone. Er jeg lønmodtager eller ej? Jeg skal eksempelvis bruge et CVR-nummer for at tegne en forsikring. Det kan jeg ikke gøre lige nu – de almindelige selskaber vil ikke forsikre mig, fordi jeg laver farlig sport.«

Som argument for at drive sin karriere som et selskab peger Mads Pedersen på de mange udgifter, han har i forbindelse med sin karriere.

At han selv tilrettelægger sin træning og kun er i holdets tjeneste, når han møder op til løb, og at han samtidig kører på korte kontrakter, som ofte genforhandles årligt.

Mads Pedersen og hustruen Lisette Pedersen har i de seneste måneder kigget på området i Schweiz. »Ved at flytte, så får min kone og jeg mere tid sammen – for os selv – hvor vi kan geare lidt ned,« siger Mads Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen.

Men hvad handler flytningen til Schweiz så om?

»Rent egoistisk set, så handler det om, at jeg vil optimere min egen økonomi. Så jeg står i den bedst mulige økonomiske situation, når min karriere er slut.«

Mads Pedersens rådgiver – skattesags-ekspert Claus Bach – har vurderet, at han i Schweiz kan etablere sin professionelle karriere som en virksomhed. Og altså samtidig kan slippe med et noget lavere skattetryk.

Cykelrytteren lægger ikke skjul på, at han er irriteret over Skats håndtering af sagen. En ting er den åbenlyse uenighed om hans status som lønmodtager eller selvstændig.

Noget andet er myndighedernes lange svartid, som har frustreret Mads Pedersen:

»Det irriterer mig helt vildt, at det skal tage så lang tid. Det er hele håndteringen af sagen, der har taget lang tid, og mange rykkere for at få det bindende svar fra skat. Der er rigtig frusterende, når man prøver at gøre det rigtige. Så nu har det været vigtigt for mig at få det her videre til en tredjepart, som nu har taget tre år at nå til. Man når at blive frustreret.«

Den 26-årige Trek-stjerne håber, at sagen med et udfald til fordel for ham kan danne præcedens for andre cykelryttere, der kan være fanget i samme situation.

Mads Pedersen i triumf. Cykelrytteren har i flere år været i en strid med skat. Mads Pedersen ønsker at drive sin cykelkarriere som selvstændig – Skat mener, han er lønmodtager. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK FIFE.

Det kan der være brug for – Mads Pedersens sag er nemlig et eksempel på de komplicerede regler, som flere danske sportshelte – og særligt cykelryttere – kan risikere at blive fanget i.

For hvor og hvordan skal man betale skat, når man er bosiddende i et land, holdet hører hjemme i et andet, man træner i månedsvis i en tredje land og har sine flest konkurrencedage et helt fjerde sted?

Jakob Juul Christensen, advokat og partner hos Elverdam Advokater, rådgiver løbende professionelle atleter om skat. Uden at ville gå ind i Mads Pedersens sag kridter han situationen op:

»Det her er et superkompliceret område, fordi atleter ofte ikke passer ned i kassen af mere almindelige skatteydere. Tilværelsen som eliteatlet er ikke et otte-til-fire-job og en række faktorer komplicerer og nuancerer den skattemæssige vurdering.«

Ifølge advokaten er det dog svært at sammenligne atleter. Alt er afhængigt af en konkret sagsvurdering:

»Er atleten reelt lønmodtager eller ej? Hvordan er kontrakten eller tilknytningen til et hold skruet sammen? Driver man sin sportsvirksomhed i selskabsform eller som personligt drevet virksomhed – og hvordan finder betalinger sted?,« siger han og fortsætter:

»Vi foretrækker at gøre komplicerede ting simple, men i denne sammenhæng er der hverken lette svar eller løsninger.«

Nu glæder Mads Pedersen sig til at få sat et endeligt punktum i sagen, og han har sammen med hustruen Lisette Pedersen brugt de seneste måneder på at finde det helt rette sted.

»Vi har været nede i Schweiz og kigge lidt på områder, men har ikke fundet et hus endnu. Ved at flytte, så får min kone og jeg mere tid sammen – for os selv – hvor vi kan geare lidt ned, da jeg til tider har mange ting om ørene og prioriterer min tid forkert,« siger han og fortsætter

»Vi tager oplevelsen sammen nu. I to til tre år – det skal også være nu, inden vi stifter familie. Det har ikke været en nem beslutning. Men vi ser frem til mere tid sammen sammen.«