Må vi ikke godt blive fri for at være en del af holdet?

Åbne træninger men med delvist referatforbud. Skal vi ikke lige få rollerne mellem presse og landshold på plads før VM i herrehåndbold? Vi er ikke på samme hold - uden det behøver betyde, at vi er modstandere.

benjaminblog
Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der er på lange stræk stadig noget småt og foreningsagtigt over håndboldsporten i Danmark. Det er der meget godt at sige om. Ingen problemer der.

Der er en afslappethed, en åbenhed, en tilgængelighed, en nærhed i mødet mellem idræt og offentlighed, som på lange stræk er god. Og det er blandt andet i kraft af nogle af disse fine egenskaber - bygget oven på gode resultater - at det danske herrelandshold over en årrække er blevet en populær størrelse.

Vi står lige nu over for årets tre-fire vigtigste uger i Dansk Håndbold Forbund. Januar og herreslutrunde er blevet det sikre årlige højdepunkt i offentlighedens og mediernes interesse.

Det er med andre ord en øvelse, man har prøvet før, og det plejer at gå helt fint. Især fordi Ulrik Wilbek som landstræner og spillertruppen som helhed har været dygtige til at acceptere præmissen om, at interessen, selv om den er stor og voldsom, er en god interesse.

Lige nu på tærsklen til de mest medieintense uger i håndboldåret rammer pressearbejdet i DHF imidlertid ikke ligefrem sin formtop.

Dels bakser man rundt med en pressechef, som i julen fik kluntet sig ud i helt skæve udtalelser om den fyrede landstræner Jan Pytlick, og dels oplevede vi tirsdag den nye herrelandstræner, Gudmundur Gudmundsson, sige, at han godt vil lave åbne træninger - men med referatforbud.

Stemningen i mødet mellem hold og presse er som oftest rigtig god på det danske landshold. Og det må den gerne være, men efter Gudmundssons udtalelser synes jeg nok, at det er værd at minde DHF-folkene om, at pressen selvfølgelig ikke er en del af holdet.

På pressemødet tirsdag forklarede Gudmundur Gudmundsson, at pressen godt må overvære holdets træning, men at det ikke må kunne læses i pressen, hvis holdet træner og forbereder nogle specifikke detaljer - det kunne været noget forsvarsmæssigt.

Reelt bliver det formentlig ikke noget problem at lade være med at skrive og rapportere både kort og langt om, at Henrik Toft er skudt en halv meter længere frem end normalt i det danske forsvar. Men principielt er det en total misforståelse, hvis man mener, at man kan åbne en træning og så lade det være op til pressens fornemmelse, hvad der er fortrolig information nede på træningsbanen.

Opfordringen fra Gudmundsson fik mig til at tænke på en situation fra kvinde-VM i 2011, hvor DHFs pressechef i en mail til de udsendte pressefolk bad om, at man ville undlade at omtale en kontrovers, der havde fundet sted mellem DHFs trup og delegerede fra det internationale håndboldforbund. Altså en absurd opfordring om ikke at undersøge en potentielt meget interessant historie.

Og hvordan vil man nu ved det kommende VM holde øje med, om pressefolkene ikke kan navigere efter den tynde streg i sandet, som DHF og landstræneren mener, der er imellem hemmeligt eller ikke hemmeligt?
Jeg synes, åbne træninger er godt og spændende. Jeg tror både, det er i holdets, offentlighedens og pressens interesse, at de medier, der dækker i dette tilfælde et landshold i håndbold, får så dyb og god en forståelse af holdet som muligt.

Det er ikke, fordi vi i pressen selvfølgelig ikke kan finde ud af at lade være med at skrive om, hvad der foregår i træningen. Så dumme er vi heller ikke. Men vi er altså heller ikke så dumme, at vi af et forbund skal gøres til en dum og glad medspiller, som man forsøger at styre med en retorik om, at vi er en del af samme opgave.

Det er vi ikke. Landsholdet tager til Qatar for at vinde VM. Vi tager til Qatar for at dække det.