Lucas Bjerregaard har løst golfspillets gåde

Den 27-årige nordjyde slår i denne weekend ud blandt favoritterne i Made in Denmark i Himmerland efter et år, hvor han har slået Tiger Woods i en direkte duel.

Golf er en mental balanceakt. Det ved alle golfspillere inklusiv Lucas Bjerregaard, der i øjeblikket spiller Made in Denmark på Himmerland Golf Klub. Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: René Schütze

Det kan være interessant at betragte en sportsgren sådan lidt udefra. Med de uforståendes og forudsætningsløses øjne. Dér, hvor både fordomme og misforståelser kan slå rod.

Til tider kan det være direkte grinagtigt. Et af mine møder med det forudsætningsløse var i sommeren 1993, på en USA-rejse hvor man så småt var begyndt at koge op til det hersens VM i fodbold, man skulle være vært for.

Aviserne skrev stort set ikke en linje om den verdensomspændende begivenhed. En enkelt, den store og fiiiine avis Los Angeles Times, havde en velestimeret klummeskribent, som gjorde sig morsom over det tåbelige i at spille fodbold med fødderne, når vi nu havde fået hænder at gøre det med. Den rettighedshavende TV-station forsøgte dog at gøde mediejorden inden VM i 1994 med nogle krydsklip, hvor man så en målmand gribe bolden sat over for en baseballspiller, der også lavede et flot catch i vandretliggende stil. Det var en besynderlig blanding af pærer og bananer.

Amerikanerne er kommet efter det siden. Godt hjulpet af de mange immigrerende latinoer, der har fodbold rullende i blodet som en del af den kulturelle hovedstol.

Herhjemme har både jeg og en del kolleger gennem årene lagt øre til spruttende udfald fra den gamle boksepromotor Mogens Palle, når det handlede om golf.

Kort mellem kollaps og triumf

Man kan med en vis sindsro slå fast, at golf og boksning er placeret i hvert sit hjørne af sportsverdenens store boksering. Og Mogens Palle lagde aldrig skjul på, at han, uagtet den store succes fra danske spillere som Thomas Bjørn og kompagni, der i begyndelsen af 00erne for alvor begyndte at blande sig i verdenstoppen, mente, at fænomenet »Det Danske Golfmirakel« burde ties ihjel.

»De render jo rundt med ølvom, nogle af dem går rundt og ryger cigarer, og de laver ikke en skid, selv om de tjener millioner!,« spruttede Mogens Palle, inden han fortsatte med en tirade, der i tidsomfang rigeligt kunne bruges til at slå et slag om kaffemaskinen i den anden ende af huset.

Mogens Palles pointe var sådan set klar nok. Golf er ikke et spil med sved på panden. Ingen slår på tæven og render rundt med blodtud i bar overkrop. Det er alt sammen meget velordnet og forbandet civiliseret.

Man skal selvfølgelig vare sig for en sammenstilling af golf og boksning.

Omvendt behøver der ikke være nogen direkte modsætning. Golf er brutalt for den, der oplever spillet falde fra hinanden. Det er en evig vaklen mellem selvbeherskelse, fokus, koncentration og nøje kalibreret fysisk præcisionsarbejde. Og der kan være forfærdende kort afstand mellem kollaps og triumf.

»Golf er en ubeskrivelig sammenhæng mellem sind, ånd og muskel«, som Arnold Haultain skrev i sit skelsættende værk »The Mystery of Golf« tilbage i 1908, hvor han forsøgte at knække golfens gådefulde væsen med det tætteste, man kommer på en filosofisk overbygning.

Amerikansk PGA-tour er målet

Årets danske komet er Lucas Bjerregaard, der torsdag for femte gang i karrieren slog ud i Made in Denmark.

2019 har været forrygende for nordjyden, som for alvor tiltvang sig opmærksomhed ved at slå det formstærke ikon Tiger Woods i en direkte duel i World Matchplay Championships i Austin, Texas for små to måneder siden.

»Det var jo en kamp, hvor ingen forventede, at jeg kunne vinde, så jeg tog det egentlig meget som en oplevelse – det skal jeg da love for, at det var,« som Bjerregaard nøgternt konstaterede det i et interview med Nordjyske efter at have rystet lidt af virakken af sig.

Siden er det blevet til en 16.-plads i majorturneringen PGA Championships, og Lucas Bjerregaard lægger ikke skjul på, at den amerikanske PGA Tour er målet. Han vil dyste med de største på den sværeste scene.

»Den amerikanske Tour skal være et mål. Det er den største, der findes, og man konkurrerer mod de bedste hver eneste uge. Og det er vel egentlig målet for alle, når det kommer til stykket,« som Bjerregaard udlagde det over for avisen.

Sådan taler en mand, der er kommet ud på den anden side af det, der kunne have været en karrieretruende nedtur.

Man skal ikke længere tilbage end efteråret 2017, da Lucas Bjerregaard stillede op i Portugal Masters. Danskeren var på det tidspunkt i fare for at miste sit kort til European Tour. Lucas Bjerregaard bevarede roen og vandt turneringen, men det var et skoleeksempel på den mentale balanceakt, det kan være at spille optimal golf.

Den kan gøre rigtig ondt

Lucas Bjerregaard har været med, siden Made in Denmark blev spillet første gang i 2014. Dengang blev han nummer 101, siden blev han 137, 63 og 28, inden han sidste år sluttede på sjettepladsen.

Torsdagens første runde bød på en stille dag i par for Lucas Bjerregaard og en placering som nummer 67 med fem slag op til førstepladsen.

Turneringen i det naturskønne område nær Silkeborg er dog ung endnu, og med Thorbjørn Olesen, der også gik førstedagen i par, er der stadig god chance for at se cremen af dansk golf spille med om sejren hen over lørdag og søndag.

Golf er også et spil, der handler om at finde momentum - og frem for alt om at holde sindet i ro, når modgangen indfinder sig, og banen pludselig viser sig fra sin mest diabolske side.

Set fra en mere uhildet betragters side er det vel i virkeligheden fascinationspunkt nummer ét ved sporten. Hvordan det, der umiddelbart kan ligne en picnic i det grønne, pludselig ender som et monumentalt sammenbrud.

Tænk bare på, hvordan ellers nervefaste Jordan Spieth i 2016 som forsvarende vinder af turneringen fører Masters på Augusta National med fem slag og ni huller tilbage at spille. Blot for at spille de næste tre huller i seks over par og ende med at tabe det hele. Svimlende og næsten surrealistisk.

»Hvad det betyder i store billede? Den her kommer til at gøre ondt,« som Jordan Spieth sagde det til ESPN, inden han selvkritisk rettede lyset mod sin »manglende disciplin«.

»Det handler altid om at få krop og hoved til at arbejde unisont sammen,« skriver Arnold Haultain i »The Mystery of Golf«. Det lyder banalt. Men alle, der har ledt efter forbindingspunktet mellem krop og hoved, vil vide, at der er tusind vildveje. I livet som på golfbanen.

Lars B. Jørgensen er Berlingskes sportskommentator