Løgnene fældede Rasmussen

Tour de France ligger i ruiner, efter Michael Rasmussen i går aftes blev fyret af sit hold Rabobank for at lyve om sit ophold i Mexico. I stedet befandt han sig i Italien, der er et kendt hjemsted for verdens bedste dopinglæger.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Michael Rasmussens fremtidige cykelkarriere ligger i ruiner, efter han i går blev suspenderet fra sit hold Rabobank og smidt ud af årets udgave Tour de France.

Flere kommentatorer og eksperter vurderer overfor internationale medier, at kyllingen fra Tølløse aldrig igen vil kunne deltage i verdens hårdeste cykelløb.

Rabobank begrunder fyringen med, at han har løjet for holdets ledelse om, hvor han befandt sig i juni måned i den sidste afgørende træningstid op til Touren. Det er imod holdets regler, som understreger, at rytterne altid skal oplyse, hvor de befinder sig.

Michael Rasmussen har gentagende gange i pressen og overfor sit hold forklaret, at han befandt sig i Mexico fra 4. til 26. juni. Men i går indrømmede overfor Rabobanks holddirektør, Theo de Rooy, at han i virkeligheden befandt sig i Italien.

- Adskillige gange fortalte han os, hvor han trænede, men det viste sig at være forkert. Holdets ledelse har fået den samme information flere gange, men i dag modtog vi nu ny information, sagde de Rooy.

Rabobank overvejer fortsat deltagelse

Holdet overvejer lige nu, om det helt vil trække sig ud af årets udgave af Tour de France. Senere på formiddagen vil holdet til et pressemøde offentliggøre deres endelige beslutning.

Tour de France's direktør, Christian Proudhomme, har tidligere udtalt, at han ikke mente Michael Rasmussen burde være stillet op til Touren med de fire advarsler, han har indkasseret fra UCI og Dansk Cykleunion.

- Vi kan ikke sige, at Rasmussen snød, men hans forsømmeligheder og løgne blev ubærlige, siger Christian Prudhomme til AP efter nyheden om Rasmussens Tour-exit i går slap ud.

Løgn på løgn

Tidligere på ugen konfronterede DR Sporten Michael Rasmussen med et udsagn fra en tidligere toprytter Davide Cassanu, der har forklaret, at han har mødt Michael Rasmussen i Italien i den periode, han har forklaret, at han ellers opholdt sig i Mexico. Dopingmyndighederne ledte derfor forgæves, da de forsøgte at opsøge Michael Rasmussen i Mexico for at foretage en dopingkontrol inden løbet.

Michael Rasmussen nægtede i går overfor DR Sporten, at der var hold i Davide Cassanus forklaring.

Doinglægernes paradis

Men hvorfor lyve om at have opholdt sig i Italien op til turen?

Ifølge formanden for danske sportsjournalister, Steen Ankerdal, kan det skyldes, at Italien er et kendt hjemsted for verdens bedste dopinglæger. Ikke et sted man har lyst til at folk skal vide, man opholder sig i op til turen, hvis man dårlig samvittighed, forklarer Steen Ankerdal til TV2 News.

Visse italienske sportslæger som Luigi Cecchini og Michele Ferrari er kendt for at give ryttere EPO. Men efter at EPO-testen har sat en effektiv stopper for det er den eneste mulighed for at dope sig, hvis man ikke vil opdages, at bloddope sig.

Bloddoping er endnu mere effektiv end EPO og kan, hvis rytterne bruger deres eget blod, ikke spores i en dopingtest.

Rasmussen under jorden

Hovedpersonen selv forsvandt fra holdets hotel kort tid efter, han i går aftes klokken 20:30 blev informeret om sin fyring. Siden har han ifølge Rabobank opholdt sig på et andet hotel i nærheden.

Den hollandske journalist Léon de Kort fra Algemeen Dagblad fangede i nat en grådkvalt Michael Rasmussen:

- Min karriere er ødelagt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, eller hvor jeg skal tage hen.