Løbedronning strippet for medaljer

Medaljerne er væk. Rekorderne slettet. Og hovedpersonen selv uønsket på ubestemt tid i olympisk sammenhæng.

Marion Jones fældede en ægte tåre, da hun i oktober indrømmede at have brugt sterioder på sin vej mod olympisk hæder. (foto: Mike Segar/REUTERS) Fold sammen
Læs mere

Marion Jones, en gang feteret amerikansk løbedronning, fik i går Den olympiske Komités (IOC) ord for, at hun nu er et skamfuldt fortidigt kapitel i historiebøgerne.

Det fastslog IOC-præsident Jaques Rogge som følge af et tre dage langt møde, hvor et tribunal nåede frem til beslutningen om at fratage den 32-årige amerikaner hendes fem medaljer fra OL i Sydney med tre af guld og to af bronze.

Jones, der i oktober indrømmede at have brugt ulovlige præstationsfremmende stoffer som en langvarig udløber af sagskomplekset mod det californiske BALCO-dopinglaboratorium, fik desuden klar besked om at holde sig langt væk fra OL i Beijing til næste år. Uanset hvilken rolle, hun måtte have tiltænkt sig selv i.

Endnu forestår der et efterspil mod Marion Jones på amerikansk grund i forbindelse med hendes indblanding i efterforskningen mod BALCO-laboratoriet og bagmanden Victor Conte.

Ifølge Sports Illustrated kan Jones dog se frem til en domsafsigelse i midten af januar måned, hvor hun ved en civilretslig domstol står til mellem tre og seks måneders fængsel.

Ironisk nok kan det blive svært at placere medaljerne efter at IOC nu har strippet Jones for sine fem. I værste fald risikere man at opgradere den græske sprinter Katerina Thanou til guld, selv om hun i Athen 2004 blev herostratisk berømt for at have undveget en dopingkontrol under mystiske omstændigheder og et påstået motorcykeluheld.