Leicesters thailandske ejer får hjælp af munke, amuletter og meditation: Det styrker spillernes selvtillid

Kasper Schmeichel og resten af Leicester har haft en formidabel sæson i den bedste engelske fodboldliga, der kan ende med mesterskabet i aften.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIGEL RODDIS

Hvad skal der til for at vinde det engelske fodboldmesterskab? En spillertrup i særklasse og en dygtig træner naturligvis. Samt en stærk og professionel kluborganisation og i hobetal af dedikerede fans. Og så måske en håndfuld buddhistiske munke fløjet ind fra Thailand.

Sidstnævnte er en del af opskriften i Leicester City, der kan vinde mesterskabet i aften. Guldet går til danske Kasper Schmeichel og resten af spillerne fra Leicester, hvis ligaens nummer to ikke vinder. Et mesterskab til Leicester vil på alle måder være en af de mest bemærkelsesværdige bedrifter i turneringens historie. Havde man inden sæsonstart sat penge på det udfald, står man til en klækkelig gevinst. Hos bookingselskabet Ladbrokes giver det pengene flere gange igen, end hvis man satsede dem på, at Elvis Presley ville blive fundet i live.

Leicesters usædvanlige buddhistiske forbindelse skal ses i lyset af, at klubben siden 2010 har været ejet af den thailandske rigmand Vichai Srivaddhanaprabha. Han er buddhist og har i årevis forsøgt at overføre god karma fra et tempel i Bangkok til sine spillere i England. Det sker i tæt samarbejde med en gruppe af templets munke. De er under ledelse af munken Prommangkalachan, der til avisen Bangkok Post har forklaret, hvordan han sender positiv energi ud på fodboldbanen.

»Jeg mediterer under kampen. Jeg koncentrerer mig og beder for holdet. Jeg sender positiv energi og bliver ikke begejstret over resultatet, fordi jeg er nødt til at forblive rolig og neutral for at kunne sende mine velsignelser,« udtaler han.

I Thailand er det ikke unormalt for virksomheder at opsøge velsignelser og lykønskninger i buddhistiske templer. Mindre brugt er metoden nok i det britiske, hvor munkene også dukker op. De bliver fløjet ind til mange af klubbens hjemmekampe. Nogle gange foregår rejsen på privatfly i selskab med klubejeren selv. Fremme på stadion udfører munkene en række ritualer, der omfatter at velsigne banen og strinte helligt vand på spillerne.

Efterfølgende tager de plads i et meditationsrum, der er indrettet med et helligt skrin og buddhistiske statuer. Her mediterer de kampen igennem, så meget fodbold får de tilrejsende munke ikke set. Men det gør måske ikke så meget - Prommangkalachan har udtalt, at han knap nok kendte spillets regler, da han først blev tilknyttet klubben.

Den 64-årige munk var inden sæsonen begyndte en tur i England for at overrække alle spillerne en særlig gave. Hver fik de tre amuletter, der angiveligt tiltrækker lykke. Men Prommangkalachan vil nu ikke tage æren for Leicesters formidable sæson.

»Mine velsignelser, amuletter og andre typer hellige genstande er kun til for at styrke deres selvtillid,« siger han, men understreger samtidig, at netop selvtillid har gjort en forskel. Hjemme i Bangkok er amuletterne blevet et tilløbsstykke. Ifølge Bangkok Post kan de nu købes i templet, hvor de sælges for 75 kr. per styk.