Laudrup tabte kulissespillet i Swansea

Hvorfor afskedige Michael Laudrup, det største scoop Swansea nogensinde har begået? Hvorfor tage afsked med en mand, hvis kommercielle kraft næsten overstråler, hvad Swansea alene kan skabe?

Flemming Fjeldgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mere end et par uger siden, at politiet måtte forbi fodboldklubben Swanseas træningsanlæg. Klubbens forsvarsspiller Chico Flores var ifølge den engelske avis The Guardian havnet i slagsmål med den skadede veteranspiller Garry Monk.

Det sker jævnligt, at professionelle fodboldspillere i det adrenalinpumpede konkurrencemiljø havner i håndgemæng, men det hører da alligevel til sjældenhederne, at politiet skal i arbejde.

Michael Laudrup blev fyret som manager for Premier League-klubben Swansea tirsdag aften, og vi lærer måske en dag i fremtiden, at slagsmålet mellem Chico Flores og Garry Monk var mere end blot uenigheden om en kegles placering.

Hvorfor afskedige Michael Laudrup, det største scoop Swansea nogensinde har begået?

Hvorfor afskedige en mand, som sidste sæson skaffede den lille walisiske klub den første pokal nogensinde efter sejr i den engelske League Cup?

Hvorfor afskedige en mand, hvis hold trods alt kun er et par sejre fra at vade ind i den bedste halvdel af Premier League, verdens mest konkurrencestærke liga?

Hvorfor tage afsked med en mand, hvis kommercielle kraft næsten overstråler, hvad Swansea alene kan skabe?

Og hvorfor lige før weekendens arvefjendeopgør mod Cardiff, ligaens andet walisiske hold?

Dette handler selvfølgelig ikke et sekund om resultater. Og det handler heller ikke et sekund om, hvad der foregår af stil og pasninger og tendenser på fodboldbanen. Swansea havde kun fire afslutninger på mål per kamp i de seneste otte runder. 

Det betød ikke en dyt for beslutningen tirsdag aften.

Laudrup har helt uimodsigeligt skabt store resultater med begrænsede forudsætninger i en meget konkurrencestærk fodboldnation. Han har skabt en stil, som trods sine hakkende udfald er præcist, hvad Swansea efterspurgte og selv har givet masser af næring for flere år siden. Det vil alle fans af Swansea nemt anerkende.

Derfor giver afskedigelsen ikke umiddelbart mening.

Vi skal i stedet finde forklaringen i kulissespillet, symboliseret af slagsmålet mellem Garry Monk og Chico Flores.

Det er ikke givet, at vi nogensinde får den sande version. Historien om denne afskedigelse, som går verden rundt på grund af Laudrups navn, vil i den kommende tid blive forsøgt spinnet af samtlige de mennesker, hvis karriere kan påvirkes af, hvordan omverdenen ser slutspillet i Swansea.

Swanseas bestyrelsesformand Huw Jenkins er allerede i gang.

Nej, den hele sandhed får vi næppe. Men vi ved da, at Michael Laudrup har været utilfreds med, at Swanseas ledelse har forsøgt at overtage transferpolitikken i klubben.

Vi ved, at det er dette banale spørgsmål, der sikkert vil være sagens kerne: Er det manager eller bestyrelsen, der bestemmer, hvilke fodboldspillere skal ansættes i klubben?

Laudrup vil sige, at retten tilhører manageren.

Swanseas bestyrelse hev imidlertid retten til sig.

Swansea har netop lejet fodboldspilleren Marvin Eamnes, som var et emne for klubben helt tilbage i 2012 og konstant har været nævnt som et transferpotentiale for Swansea.

Laudrups reaktion:

”Han (Marvin Emnes, red.) er en spiller, de har talt meget om i klubben. Han har været her før. Men jeg er nødt til at se ham an. Jeg kender ham ikke særlig godt,” sagde Michael Laudrup for nylig til de lokale aviser.

Når man kender Laudrup særlige medie-elegance, ved man, at dette var et ret kraftfuldt signal om, at han modvilligt har set ledelsen overtage og bestemme transfers.

Vi ved også, at Laudrups agent og herostratisk berømte modsætning, den uregerlige Bayram Tutumlu, i sommer havde et voldsomt sammenstød med bestyrelsesformand Huw Jenkins.

Tutumlu havde gang i rendestens-retorikken, da han anførte, at Laudrup ikke kunne få penge til at forstærke holdet. (Og det er mig stadig en gåde, at Laudrup arbejder sammen med Tutumlu. Jeg må overse nogle særdeles positive energier i agentens rådgivning.)

Og her tror jeg, sandheden ligger. Laudrup ville have bedre muligheder for at forstærke Swansea, men han fik ikke pengene, og til sidst så han endda Swanseas ledelse helt overtage indkøb og salg.

Det kan være acceptabelt for mange trænere, men jeg tror ikke, det harmonerede med Laudrups ambitionsniveau, og det respekterer jeg. Jeg tror, Swansea til sidst måtte anerkende, at en så utilfreds manager ikke er den rigtige manager.

Garry Monk bliver den midlertidige træner i klubben. Han er blandt de lokale iagttagere kendt som en af Laudrups hårdeste kritikere internt. En mand, som helhjertet har bakket op om bestyrelsens fornemmelse af, at Swansea ikke måtte blive en klub for dyrt lønnede spanske fodboldspillere.

Chico Flores er spanier. Og meget loyal over for Laudrup. Slagsmålet kunne ikke tegnes bedre til en spillefilm ..

Er Laudrups trænerkarriere nu en fiasko, fordi det igen går galt?

Jeg forholder mig denne gang til, at Laudrup skabte markant større resultater, end materialet egentlig var bygget til at magte. I den næste fase ville han mere med klubben. Men klubben ville ikke være med på de præmisser.

Det er sørme ikke ensbetydende med, at Laudrup tog fejl.