Laudrup-kabalen gik op til sidst

Så er det officielt. I går skrev Michael Laudrup kontrakt med Getafe CF på en dag, hvor Bernd Schuster og Real Madrid løb med det meste af opmærksomheden. Danskeren kommer til den lille forstadsklub på det helt rigtige tidspunkt, vurderer avisen Marcas Getafe-ekspert.

Nu er det Michael Laudrups job at gøre Getafe-fansene glade, som de er her under den spanske pokalfinale, som holdet dog tabte til Sevilla. I midten dirigerer Laudrup sit gamle hold, Brøndby. Foto midt: Henning Bagger, på fløjene: AFP Fold sammen
Læs mere

Det var tidligt om morgenen, da den hvide røg langt om længe steg op over Santiago Bernabéu, og snart efter kunne de spanske sportsaviser i deres net-udgaver fortælle, at nu var det ganske vist:

Bernd Schuster ville om formiddagen køre en tur ud til Getafe og vise sin hidtidige arbejdsgiver en bankgaranti for de 400.000 euro, der har kostet at købe ham fri af kontrakten med forstadsklubben. Herefter ville han haste videre ind til Real Madrids hjemmebane for at blive præsenteret som ny træner.

Og som skrevet, så gjort. Kl. 13.15 i går kunne tyskeren på et langt pressemøde love titler og ikke mindst seværdig fodbold i de kommende tre sæsoner (hvis han altså holder så længe). En ugelang nervekrig efter fyringen af Fabio Capello den 28. juni var forbi og med den ikke uvæsentlige kollaterale effekt, at Schusters tidligere job nu stod ledigt.

Men ikke ret længe. Allerede kort efter middag offentliggjorde Getafe CF i en kortfattet meddelelse på sin hjemmeside, at klubben som ventet havde ansat Michael Laudrup som ny træner for de kommende to sæsoner, og at han i løbet af næste uge vil tiltræde sit job.

Lukkede døre
Ikke så meget som et ord mere om kontraktbetingelser eller tid og sted for præsentationen lykkedes det i går at lokke ud af folkene i Getafes presseafdeling, der hverken ville be- eller afkræfte, at Laudrup havde skrevet under pr. fax. Men det er der ikke noget usædvanligt i, forsikrer Javier Hernández, der dækker Getafe for Spaniens største sportsavis Marca.

»Sådan er de bare. Det hele er meget lukket derude. Præsidenten, Ángel Torres, taler ganske vist meget, men kun når det passer ham, og klubben er endnu så lille, at han kan kontrollere alt,« siger Javier Hernández.

Getafes lave profil skyldes formentlig også, at Schuster og Real Madrid alligevel ville løbe med al opmærksomheden i går. Ved at vente til næste uge med at præsentere Laudrup formentlig 17. eller 18. juli sikrer Torres sig pressens udelte bevågenhed.

»Getafes politik er at hyre unge og billige spillere, som senere kan sælges videre for gode penge. Til gengæld er det så trænerne, som skal sikre, at klubben er synlig i medierne,« forklarer Marca-journalisten.

Det rigtige tidspunkt
De to seneste af slagsen, Bernd Schuster og Quique Sánchez Flores, har ikke blot solgt varen på deres kendte ansigter men har samtidig spillet interessant fodbold og opnået epokegørende gode resultater.

Spørgsmålet er, om Getafe ikke har nået sit loft med to niendepladser i ligaen de seneste år og Copa del Rey-finalen fornyelig. Sidstnævnte giver ganske vist billet til Getafes første deltagelse i UEFA-cupen nogensinde, men kommer Laudrup ikke alligevel til at stå i spidsen for et projekt, der har toppet?

»Det tror jeg ikke. Han kommer faktisk på det helt rigtige tidspunkt. En ny og bedre TV-aftale har givet flere penge at købe ind for, og Laudrups hold bliver i hvert tilfælde på papiret klart stærkere end Schusters. Samtidig har Getafe fået en stærkere og mere professionel ledelse som i en rigtig storklub,« siger Javier Hernández og tilføjer:

»Endelig vil han få lang snor. Getafes tilhængere er stilfærdige folk, der først er ved at vænne sig til, at deres klub er blevet stor, og pressen vil frede ham længe, selvom det skulle gå skidt. Han har stadig et rigtig godt navn fra sin tid som spiller her i Spanien.«

Ros og knoppede ord
Også at dømme efter de relativt få kommentarer, der blev hæftet til nyheden på Marcas hjemmeside i går, vil Laudrup blive modtaget med åbne arme stort set i hvert tilfælde.

»Som elsker af god fodbold må jeg lykønske Getafe. En brillant spiller som Laudrup vil også nyde at se sit hold spille smukt, og desuden har han den ambition, der skal til for at vinde titler,« skriver eksempelvis en læser.

Flere andre hæfter sig ved, at danskeren er relativt uerfaren som træner på højeste europæiske niveau:

»Selvfølgelig er det en smule risikabelt at hyre ham, men Rijkaard havde endnu mindre erfaring, da han kom til FC Barcelona, og se ham lige nu.«

Laudrup får dog også enkelte knoppede ord med på vejen. Eksempelvis skriver en læser:

»Hvem har den fyr overhovedet bare spillet uafgjort med? Det hele handler om, at han har et godt navn, og jeg er bange for, at det er det eneste, han har.«