Landsholdsmålvogter frygter karrierestop

Sådan sluttede Søs Søby landskampen 11. oktober i fjor mod Brasiliens verdensmestre: Liggende med hjernerystelse og skadet ben. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har landsholdsmålvogteren Søs Søby spillet sin sidste håndboldkamp?

»Det håber jeg naturligvis ikke. Men får jeg det ikke bedre indenfor det kommende halve år, må jeg nok til at overveje min fremtid som elitesportsudøver,« siger hun.

24-årige Søs Søby spillede sin foreløbig sidste kamp 11. oktober i fjor, da hun sammen med kammeraterne på landsholdet vandt EM-testkampen i Esbjerg mod Brasiliens regerende verdensmestre 28-24.

Her leverede hun i slutminutterne en stor redning af et brasilianske scoringsforsøg, men i situationen hamrede hun hovedet hårdt mod den ene målstolpe.

»Jeg husker intet fra situationen, men jeg er blevet fortalt, at jeg efterfølgende på sidelinien i hallen blev interviewet af flere journalister. Det er dog først min tur herfra i ambulancen til hospitalet, at jeg igen bliver bevidst om, hvad der foregår rundt omkring mig,« siger Søs Søby.

Siden har hun ikke rørt en håndbold, og faktisk er det først nu, at hun for alvor mærker bedring.

»Desværre har det danske sygehusvæsens behandlings-tilbud ikke hjulpet mig. Derfor besluttede jeg at søge hjælp mod min evige hovedpine på et hjernecenter (Carrick Brain Center i Atlanta, red.). Det har ikke været nogen billig fornøjelse. Jeg har selv betalt de 60.000 kroner, da forsikringsselskabet ikke vil betale behandlinger udenfor Europa. Men jeg føler selv, at pengene er givet godt ud,« fortæller Søs Søby.

Behandlingen har virket:

Nu har hun igen overskud til at befinde sig i selskaber på mere end to-tre personer. Nu er der igen et par timer i løbet af dagen, hvor hovedpinen ikke generer. Og nu kører hun igen bil alene.

Til gengæld kan hun fortsat ikke læse en bog, da øjnene ikke fokuserer helt optimalt endnu.

»De amerikanske læger fandt ud af, at jeg i forbindelse med uheldet i landskampen har pådraget mig sygdommen 'dysautonomia'. Det er selvfølgelig både ondt og godt. Men nu ved jeg, hvad jeg fejler, og jeg kan forstå, hvorfor min krop reagerer, som den gør,« siger Søs Søby og tilføjer:

»Jeg gennemgik en lang række undersøgelser i Atlanta, og jeg blev skidt tilpas de første dage. Men jeg er fuld af fortrøstning nu, og jeg er klar til at kæmpe videre. Heldigvis har jeg mærket fremskridt og jeg er sikker på at den langvarige behandling vil få mig tilbage. Men der findes desværre ikke nogen mirakelkur. Det eneste rigtige er kontinuerlig genoptræning.«

Søs Søby har endnu et år tilbage af sin kontrakt med København Håndbold.

»Naturligvis håber jeg at komme til at spille håndbold igen. Jeg har fået at vide, at helbredelsen kan vare alt mellem to uger og et år. Selvfølgelig håber jeg ikke, at min håndboldkarriere er slut. Men under alle omstændigheder må jeg kontatere, at det var på et skidt tidspunkt, jeg blev skadet. Spillemæssigt havde jeg aldrig været bedre. Jeg var jo tæt på at blive udtaget til EM-slutrunden (december 2014 i december, red.), og kigger man blot et år frem i tiden, er der OL i Rio. Den oplevelse vil jeg gerne have med,« siger Søs Søby drømmende.

---

FAKTA: BLÅ BOG

Søs Simone Holzmann SøbyFødt: 11. marts 1991Højde: 186 centimeterVægt: 72 kiloLandsholdskarriere: spillede den første af ni A-landskampe 26. november 2010 og står herudover noteret for 25 kampe på Y-landsholdet (2007-2008)Tidligere klubber: Nøvling IF, Visse IF, Aalborg DH, Viborg HKNuværende klub: København Håndbold