Landshold med EM-kvaler

Det danske fodboldlandshold har bragt sig selv i noget af en kattepine i EM-kvalifikationen efter 1-1-kampen mod Irland i fredags. Nu gælder det oprejsning mod Georgien.

Danmarks Landstræner Åge Hareide og Pierre-Emile Højbjerg efter EM-kvalifikationkampen mellem Danmark – Irland i Telia Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

1-1 i Parken mod Irland i juni. Den går ikke.

Parken i juni-solskin er ligesom et varemærke og omdrejningspunkt for det danske fodboldlandshold. Med den historiske reference, som nyeste generation på lægterne godt nok kun har set på YouTube, når farmand en Champions League-onsdag aften har set sig nødsaget til at forklare sønnike eller datter, hvem ham den grinende og let aldrende mand med vigende hårgrænse i studiet egentlig er. Måske endda i studieselskab med manden, hvis frisure ikke har flyttet sig ud af stedet og stadig sidder lige så dax wax-perfekt som den junidag i Københavns Idrætspark.

De to delte målene imellem sig Grundlovsdag 1985 i 4-2-sejren over Sovjetunionen. Og farmand kan tale henover speaken, mens han stolt viser de efterhånden bedagede og uskarpe klip frem:

»En fuldstændig vanvittig vinkel at skyde fra...,« speaker han højlydt med ud i stuen, mens børnene forsøger at mønstre selvsamme og deltagende begejstring, som var man inviteret over til naboen og lysbilledforevisning fra en tromle endnu længere tilbage i tiden.

Spændt op til magtdemonstration

Jo, både Preben Elkjærs vanvittige vinkel og Michael Laudrups tørre hug fladt ved den ene stolpe som to af de fantastiske fire scoringer kan stadig få 50 plus-generationen helt op i vemodig falset og erindring, når Parken iklæder sig juni græstæppe og noget, der var engang. Og noget der varede længe, for yngre generationer har såmænd også været vidner til store kvalifikationskampe på nationalstadion i juni. Det var de bare ikke i fredags.

Med den letteste lodtrækning i mands minde til en EM-slutrunde og anden kamp i kvalifikationen efter den vanvittige 3-3-afslutning i Basel mod Schweiz tilbage i marts var formalitetens juni begejstring nærmest givet på forhånd mod Irland. I hvert fald favoritværdigheden. På trods af flere gange uafgjort mod irerne i hyppige indbyrdes møder de seneste par år var danskerne spændt op til en magtdemonstration på hjemmebane, når nu motorvejen efter pointet i Schweiz lå tresporet og farbar hele vejen til en EM-slutrunde, som i sin indledende fase sågar udspiller sig i Parken næste sommer. I juni.

Men en skuffende dansk indsats, der ellers på sin vis var den kærkomne lejlighed til for alvor at jage spillerkonflikt og tilskuertræthed over levebrødsproffer på første klasse endegyldigt på porten, demonstrerede i stedet et landshold i sommerferielune.

Såmænd, danskerne spillede sig til store chancer og dominans i offensiven, der i uskarphedens eksekvering igen-igen levnede råderum for kritikken af Nicolai Jørgensen som førstevalg på toppen. Igen-igen levnede plads til kritikken af en venstre back med et koldt venstreben, der ikke kan løbe i dybden og smække bolden indover. Jens Stryger Larsen gjorde dog sit til at kompensere for den manglende spidskompetence på netop den position, som landstræner Åge Hareide lettere hårdnakket heller ikke vil ændre på.

Det friske bud synes at være FCK-målsluger Robert Skov ind på højre kant og Yussuf Poulsen ind på 9eren i Nicolai Jørgensens sted. I så fald må Christian Eriksen forlods tage diskussionen om dødboldenes privilegium uden for feltet. At sende Kasper Dolberg i front har i lang tid udgjort bjørnetjenestens velmente fejldisposition.

Uafgjort i juni går bare ikke

Og så banker Pierre-Emile Højbjerg efterhånden og i den grad på til en plads i mandagens andendagsgilde og startopstilling mod Georgien. Med sit kraftfulde afsæt og fuldblodshjerte i holdets tjeneste bragte han med sin indskiftning og føringsmål mod irerne noget af den vitalitet og fart, resten af holdet manglede.

Ikke at Pierre-Emile Højbjerg ligefrem i eftermatematikken skulle nyde noget af at ende i sine følelsers vold, som da han for år tilbage under Morten Olsen revsede alt og alle i sin opfordring til offervilje og mod i den rød-hvide trøje og sidenhen også lagde demonstrativ afstand til Åge Hareides dispositioner undervejs. Den tirade og attitude kostede ham et hierarkisk hak i tuden og en VM-udtagelse, og når man først er ude i Hareides kulde, er der lang vej tilbage i varmen. Bare spørg Daniel Wass.

Vejen tilbage i danskernes landsholdshjerter er heller ikke helt så ligetil. DBU har sågar netop ansat en fankoordinator, som man præsenterede i fanzonen op til kampen mod Irland. Bedste koordinator i den henseende er og bliver landstræneren og hans 11 foretrukne. Som midtbaneslider Thomas Delaney udtalte til Ekstra Bladet dagen derpå:

»Vi har tabt den folkelige opbakning, og det har nok været lidt selvforskyldt over de seneste år. Den vil vi gerne bringe tilbage, men det sker kun med sejre på fodboldbanen.«

For 1-1-kampe mod Irland eller for den sags skyld Georgien i Parken, i juni, den går bare ikke.