Lækkede dokumenter afslører stort doping-misbrug i atletik

Atletik-sporten kæmper tilsyneladende med store doping-problemer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Avisen Sunday Times og den tyske tv-station ARD har fået adgang til 12.000 blodprøver fra 5.000 atletik-udøvere, og resultaterne er mildest talt chokerende.

Ifølge medierne afslører blodprøverne omfattende snyd i forbindelse med de største atletik-stævner i verden. Angiveligt skal en tredjedel af de medaljer (146, herunder 55 af guld), der er vundet ved OL og verdensmesterskaberne fra 2001 til 2012, være blevet vundet af atleter, der har afleveret 'mistænkelige' blodprøver.

Ifølge Sunday Times er ingen af atleterne blevet frataget deres sejre, som det for eksempel er set i cykelsporten, hvor den internationale cykleunion slettede Lance Armstrongs syv Tour de France-sejre fra historiebøgerne, fordi amerikaneren havde været dopet alle årene.

De 12.000 prøver stammer fra det internationale atletikforbund, IAAF, og er blevet lækket. ARD viste lørdag aften dokumentarprogrammet 'Doping - tophemmeligt: Atletikkens skyggefulde verden' - et program, der også tager udgangspunkt i blodprøverne

I dokumentaren kritiserer eksperten Michael Ashenden atletikforbundet for at tjene millioner af dollars på tv-rettigheder og i den forbindelse kun afsætte 'små' beløb til kampen mod doping.

Det internationale dopingagentur, WADA, har udsendt en pressemeddelelse, hvor det chokerede agentur udtrykker enorm ærgrelse over afsløringerne. WADA har med øjeblikkelig virkning igangsat en større undersøgelse.