Læger tvivler på CSC's antidopingprogram

Flere dopingforskere sår tvivl om, hvorvidt Team CSC's storstilede antidopingprogram kan bruges til at fange eventuelle dopingsyndere på holdet.

Det er ikke korrekt, når læge Rasmus Damsgaard fra Bispebjerg Hospital hævder, at hans antidopingprogram på det danske cykelhold Team CSC garanterer mod, at rytterne kan snyde ved at bruge doping.

Det mener en række eksperter, som Information har talt med.

- Jeg ville med stor sikkerhed kunne dope mig og slippe af sted med det, siger Carsten Lundby, seniorforsker ved Center for Muskelforskning på Rigshospitalet. Han arbejder til daglig blandt andet med epo.

Carsten Lundby påpeger, at den gennemsnitlige hæmatokritværdi for raske mænd er cirka 43 procent, men for at undgå falske positive test er den officielle grænse inden for cykelsporten sat til 50 procent. Altså kan en cykelrytter sagtens være dopet, selv om han har en hæmatokritværdi under 50 procent.

Dopingforsker Peter Rasmussen fra Rigshospitalet ligger på linje med Carsten Lundby.

- De eksisterende metoder har jeg ikke meget tiltro til, for man skal tage prøven lige efter, at epo'en er indtaget, for at kunne spore det. Det betyder, at man skal teste utrolig ofte, siger Peter Rasmussen. CSC-rytterne bliver testet to gange om måneden, hvilket ifølge Carsten Lundby er alt for lidt.

/ritzau/