L-dag i Getafe

På et historisk velbesøgt pressemøde blev Michael Laudrup i går præsenteret som ny træner for Getafe CF. Der var langt mellem nyhederne, men ikke et øje var tørt blandt de spanske journalister, hvor Laudrups popularitet fra tiden som spiller endnu er intakt.

Med vanlig afslappet elegance mødte Michael Laudrup den spanske presse i går på sin første arbejdsdag som træner i Madrid-klubben Getafe. Foto: Pedro Armestre Fold sammen
Læs mere

GETAFE: Michael Laudrup har ikke mistet sit touch.

Afslappet i lys, ternet skjorte - som kontrast til Ángel Torres mørke jakkesæt og stramme, brugtvognsforhandlergule slips - sidder han og lytter, mens præsidenten byder velkommen med en udfordring: Succeskriteriet er at gøre det mindst lige så godt som Bernd Schuster, der for første gang i Getafes historie har sikret deltagelse i UEFA-cuppen. Og da danskeren efterfølgende får ordet, udbryder han med et skævt, laudrupsk smil:

»OK, så fik præsidenten da lige lagt maksimalt pres på mig fra starten. Mange tak for det!«

Den spanske del af de op mod 100 journalister, der klumpet sammen i Getafes lille presselokale får temperaturen til at ligne den udenfor under Spaniens nådesløse sommersol, bryder ud i latter.

For sådan er han jo, deres Laudrup. Vittig, elegant og fyldt med »señorío« (gentlemanship) både på og uden for banen. Ligesom dengang han gennem syv fantastiske sæsoner tryllebandt det samlede Fodboldspanien med kroketdriblinger og maskerede afleveringer - herunder en sædvanligvis blodtørstig sportspresse.

Om det også i denne omgang, med Laudrup i den noget vanskeligere rolle som træner, bliver en dans på roser, vil tiden vise. Men danskeren kommer godt fra start, og de spanske journalister accepterer, at de under det godt en halv time lange pressemøde ikke får fyldestgørende svar på ret mange af deres spørgsmål.

Respekt
Eksempelvis det oplagte om, hvorvidt han ligesom forgængerne Schuster og Quique Sánchez Flores har tænkt sig at bruge Getafe som springbræt til en større klub som Real Madrid eller FC Barcelona.

»Det ville være en total mangel på respekt at begynde at snakke om den slags på nuværende tidspunkt. Men tak for at spørgsmålet og for at bringe mig på banen i den forbindelse,« affærdiger Laudrup.

Han vil heller ikke sige noget om, hvilke spillere der er i kikkerten til de sidste ledige pladser i truppen. Kun at den skal være bred, både hvad angår kvantitet og kvalitet, for at kunne stå distancen i tre turneringer - liga, pokal og UEFA.

»Det bliver ikke let. Men det gode ved denne klub, og en af grundene til at jeg valgte den, er, at man ikke har noget ufravigeligt mål om at gå efter mesterskabet, CL eller UEFA-deltagelse. Det gør det lettere at arbejde som træner,« siger Laudrup og lover at angrebsfodbold.

Hans Getafe vil gå efter at være i boldbesiddelse, uanset hvilken modstander holdet står overfor. Der bliver ikke noget med at forsvare med seks mand. Om end der naturligvis vil blive taget bestik af situationen i udekampe på Santiago Bernabéu eller Camp Nou.

Rommedahl og Kahlenberg
Efter den officielle del af den lettere kaotiske presseseance er der »fri leg«. Og de dele af det talstærke danske pressekorps, der ikke forstår spansk, må i gang med at få et par udtalelser på blokken, mens Getafes voluminøse pressedame står ved siden af og tripper utålmodigt.

Laudrup er dog på ingen måde mere åbenmundet på sit modersmål. På spørgsmålet om Dennis Rommedahl og Thomas Kahlenbergs mulige skifte til den madrilenske forstadsklub svarer han:

»Det er pressen, som har kastet de navne på banen, og det er da en mulighed. Det er to gode spillere, som jeg kender, og som spiller pladser, hvor vi godt kan bruge nogen.«

Tættere på kommer vi ikke, for der er endnu fem uger til sæsonstart og masser af tid, lader Laudrup forstå, inden han går til frokost med sin nye chef og resten af bestyrelsen.

Forinden er han blevet foreviget med Getafes blå trøje i den ene hånd og Ángel Torres barkede næve i den anden nede på Coliseum Alfonso Pérez perfekte græstæppe. Da de to kommer ud af spillertunnelen, bryder spontane klapsalver løs blandt 20-30 fans oppe på lægterne.

»Laudrup bliver en succes, større end Schuster,« forsikrer Pablo, en ung fyr i Real Madrid-trøje:

»Han er den smukkeste spiller, jeg nogensinde har set, og det må nødvendigvis smitte af på hans hold.«

Forventningerne er høje, men det samme er velviljen. Michael Laudrup er tilbage i Spanien.