Kvinder gider ikke se fodbold

Fodbolden ruller i Tyskland fra i morgen. Men det er en VM-fest for mænd, mens kvinderne ikke gider at lege med. En undersøgelse, Berlingske Tidende har fået lavet, viser, at kun fem procent af kvinderne i høj grad interesserer sig for fodbold, mens næsten alle mænd glæder sig som små drenge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Festen fløjtes i gang i morgen, når VM i fodbold går i gang i Tyskland.

Værtsnationen tager imod Costa Rica i åbningskampen, og tusindvis af danskere vil sidde klinet til skærmen hver dag frem til finalen på Berlins olympiske stadion en måned senere.

64 landskampe på højeste internationale niveau med direkte sendinger i DR, TV2 og TV2 Zulu med optakter, VM-studier, lækre mål i slow motion og hundredvis af interviews og kommentarer.

Men det er en fest, som er forbeholdt mænd.

Kvinderne gider ikke følge med - og slet ikke, når Danmark ikke er med.

»I en verden, hvor vi generelt udvisker kønsforskellene - både kulturelt, sportsligt og erhvervsmæssigt - så er der nogle verdener, som bare ikke smelter sammen. Forklaringen er, at fodbold er et lukket rum for mange kvinder. Et univers med en hel masse indbygget forståelse som drenge vokser op med og deler med hinanden. Det former og skaber deres identitet, og det forstår kvinder ikke,« mener livsstilsekspert Henrik Byager.

»Når mænd samles og ser fodbold, så skal vi ikke forklare hinanden, hvorfor tingene er spændende, og hvorfor vi sidder med den der dåseøl og ser på. Vi behøver ikke at forklare, hvad tingene betyder - de bittesmå tegn. Fordi vi alle er fodboldkendinge på et ret højt niveau. Det univers er svært at komme ind i - både for de få mænd, der ikke interesserer sig for fodbold, og for kvinder.«

I en storstilet undersøgelse fra analyseinstituttet Norstat svarer kun en ud af 20 kvinder, at de i høj grad interesserer sig for fodbold, mens hver tredje mand er vilde med fodbold. Et andet spørgsmål viser, at Danmarks manglende kvalifikation betyder, at to ud af tre kvinder vil se færre kampe under dette VM end ellers.

»Tipstjenesten har lavet en hel kampagne på forskellen mellem mænd og kvinder. Selvom den er karikeret, så fortæller den alligevel en sandhed om kønnenes forhold til fodbold. Det er et univers, hvor kvinder ikke er velkomne, med mindre de har gjort en ekstraordinær indsats for at være med. De kvinder, der ved, hvorfor Messi er god, og Ronaldinho er noget ekstraordinært, de må gerne være med. Men mænd gider ikke alle de andre, som skal have forklaret reglerne - altså de sociale regler omkring fodboldkigning,« forklarer Henrik Byager.

Kvinder vil se TV-serier
Henrik Byager mener ikke, at kønnet specifikt er afgørende for, om man kan lide fodbold eller ej.

»Mange kvinder og nogle mænd er slet ikke interesseret i at blive lukket ind i vores mandeverden, fordi de ikke har viden eller kendskab til universet - mere end det egentlig er en kønsudskilning. Der er stadigvæk nogle forskelligheder i den måde, kønnene bruger deres fritid. Kvinder har jo deres TV-serier og ugeblade, hvor der sker det samme hver eneste uge. Det synes de er en skøn måde at synke ned og være i helle på. Det er helt ubegribeligt for os mænd. Hvis vi synker ned i sofaen og kommenterer det platte og inerverende i disse serier, så bliver vi omgående ekskluderet af dét fællesskab, ligesom kvinderne bliver af fodbolden.«

Men 67 procent af alle kvinder siger, at de mister interessen for VM i fodbold, når Danmark ikke er med. Det betyder jo, at kvinder gerne vil være med, når Danmark spiller godt. Hvorfor det?

»Det er klart. Når hele landet snakker om det samme, og når Danmark en sjælden gang formår at sætte sig på verdens top i fodbold, håndbold eller cykling, så vil alle jo være med. Når det går godt for Danmark, og der er fest i gaden, så vil kvinderne også være en del af festen. Men de lange stive timer foran skærmen, hvor der ikke sker noget, og hvor der ikke er nogen, man kender, der står kvinderne altså af,« siger Henrik Byager.