Kvindelig toptræner afløser Olsen

DBU arbejder for øjeblikket intensivt på at finde afløseren til landtrænerposten, når Morten Olsen stopper i 2016. Og alt tyder nu på, at Danmarks næste landstræner bliver en kvinde.

Morten Olsen giver gode råd. Næste sommer tyder alt på, at en kvinde skal belære de mandlige landsholdsspillere om fodbold. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

Får Danmark sin første kvindelige træner for det mandlige fodboldlandshold, når Morten Olsen stopper i 2016? Noget tyder på det.

For øjeblikket arbejdes der i hvert fald fra flere sider på at finde afløseren blandt Europas og Sydamerikas kvindelige toptrænere.

»Vi sonderer lige nu mulighederne, og det ser lovende ud. Vi regner med at have et navn på plads inden 1. april næste år,« siger administrerende direktør i DBU, Claus Bretton-Meyer.

Dermed spiller DBU sig nu for alvor ind i kampen omkring en større ligestilling på arbejdsmarkedet - også i sportens verden. Og det kommer ikke mindst efter pres fra en række kvindeorganisationer, som længe har ønsket, at der blev gjort noget på området.

»Vi er godt klar over, at vi nu og her næppe kommer igennem med vores krav om miksede landshold, hvor der vil være en ligelig fordeling af kvinder og mænd blandt spillerne. Men vi kan ikke se nogen som helst grund til, at der ikke skulle være en kvindelig landstræner for herreholdet, så dette er bestemt et skridt i den rigtige retning,« siger direktør i Kvinfo, Nina Groes.

Fra tanke til handling

Hele sagen tog for alvor fart, da Morten Olsen 17. marts pludselig offentliggjorde, at han stopper som landstræner efter EM 2016.

Dette fik DBU til at gå i tænkeboks omkring fremtidens landstrænerprofil, og da man så samtidig fik flere henvendelser om, at man også i DBU burde arbejde for flere kvinder i offentlige lederstillinger, var der ikke langt fra tanke til handling.

Kulturminister og sportens minister, Marianne Jelved, bifalder beslutningen om en kvindelig landstræner. Jelved har på det seneste været ude offentligt og sige, at hun vil arbejde for at gøre op med mandsdominansen i musikbranchen.

Hun mener, at en mere ligelig fordeling af kvinder og mænd på ledelsesposterne i sportens verden er et naturligt næste skridt.

»Det er det helt rigtige at gøre. Der har længe været en udbredt opfattelse af, at mænd ved mere om fodbold end kvinder, hvilket er fuldstændig udokumenteret. Jeg kan eksempelvis på stående fod nævne samtlige danske landstrænere siden Alf Young. Det tror jeg end ikke, Lars Barfoed kan klare. Så længe det ikke går ud over kvaliteten, er der intet til hinder for, at vi får en kvindelig landstræner,« siger Marianne Jelved.

En del af noget større

Tilbage står så spørgsmålet, hvem DBU ender med at ansætte som Olsens efterfølger.

Ifølge Berlingskes oplysninger har man blandt andet haft følere ude til den bulgarske toptræner Svetlana Pilsraran, der sidste sæson var tæt på at føre Lokomotiv Razgrad i Champions League.

Også brasilianske Laura Soares, der er mangeårig førsteholdstræner for Clube Atletico i Rio de Janeiro skulle stå højt på DBUs ønskeseddel.

»Vi ved, at det ligger mange på sinde, hvem der skal føre det danske landshold frem mod ny hæder, og vi glæder os til at kunne præsentere en topkvalificeret kvindelig landsholdstræner for hele den fodboldinteresserede danske befolkning, så snart alt er faldet på plads. Pludselig giver vores slogan: ’En del af noget større’ så meget mere mening,« siger DBUs administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer.

Ovenstående artikel var en aprilsnar fra 1. april 2015.