Kongen af Latinamerika

Uruguay-avisen El Pais kårede i går målmageren Salvador Cabanas fra Paraguay til årets fodboldspiller i Latinamerika. Den 27-årige angriber optræder til dagligt for America i Mexico og er ikke specielt kendt her i Europa.

Savador Cabanas i landsholdstrøjen efter en af sine mange scoringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ivan Alvarado/Reuters

Engang var de allerbedste spillere i de store latinamerikanske ligaer som regel også kendte i Europa. Se bare på listen over årets spillere i den del af verden.

Men selv om verden i dag opleves som mindre end tidligere, fordi man mediemæssigt kan følge langt mere med i, hvad der sker rundt om på kloden, og ikke mindst langt hurtigere, så er kendskabet til de største navne i store fodboldlande som Argentina, Brasilien og Mexico ikke særligt stort.

For selv mange meget fodboldinteresserede danskere vil det helt sikkert være svært at fortælle ret meget om deres bedrifter. Det skyldes selvfølgelig, at det i mange år har været både de bedste, næstbedste og mange andre spillere, som har forladt Latinamerika for at spille i Europa, hvor pengene er langt større, og så kan man ikke se kampene i de latinamerikanske turneringer på de mest almindelige TV-kanaler herhjemme.

Men der er fortsat mange gode spillere på den anden side af Atlanterhavet, og ifølge latinamerikanske journalister har Salvador Cabanas i 2007 været dén bedste.

Den 27-årige angriber fra Paraguay ligner måske ikke en ligefrem en stor fodboldspiller. Set med europæiske øjne ligner han nok nærmere en gangsterboss. Men det er heller ikke en fabelagtig teknik, som gør ham til noget specielt. Det gør derimod hans evne til at score mål, mange mål.

Dem scorede Salvador Cabanas eksempelvis hele 10 af i sidste sæsons Copa Libertadores, Sydamerikas svar på Champions League, hvilket gjorde ham til turneringens topscorer.

Næstfarligst i verden
Ifølge den internationale forening af fodboldhistorikere og -statistikere er han tilmed den næstmest scorende i hele verden i år – når man ser på mål i internationale klubkampe samt landskampe. Nummer et er Trésor Mputu Mabi, der spiller for Mazembe Lubumbashi i den Demokratiske Republik Congo.

Salvador Cabanas har siden sidste år spillet i den mexicanske klub America. Inden da spillede han i en anden mexicansk klub, og tidligere har han spillet i Chile og så naturligvis hjemme i Paraguay.

Salvador Cabanas er selvfølgelig et stort navn på Paraguays landshold, som har fået en god start på kvalifikationen til VM i 2010, og det lykkedes ham da også at et par mål ved sommerens Copa America. Han var i truppen ved VM i 2002, men her var han kun reserve og kom ikke på banen.

»El Rey de America,« kalder man spilleren, der bliver kåret til årets spiller i Latinamerika, og til trods for at det nu er Salvador Cabanas, der har den ære, er det langt fra sikkert, at han så snart kommer til Europa. For med sine blot 173 centimeter er han en ret lille angriber, og i Europa vil hans hurtighed ikke være lige så farligt et våben som i Mexico, hvor spillet går noget langsommere end i de store ligaer her på kontinentet.

En overraskelse
Vurderet på sidste uges meldinger fra argentinske medier er det en lille overraskelse, at Salvador Cabanas er endt som »kongen«. For de havde afsløret, at argentineren Hugo Ibarra lå til at vinde foran en anden spiller fra Paraguay, Claudio Morel Rodriguez. Men det var, fordi alle stemmerne endnu ikke var afleveret.

Det blev de først for et par dage siden, hvilket resulterede i, at de to Boca Juniors-forsvarsspillere både byttede plads og blev overhalet af den langhårede America-angriber.

På fjerdepladsen kom den mexicanske målmand Guillermo Ochoa, der ligeledes spiller i America, mens colombianeren Radamel Falcao Garcia fra den brasilianske klub Fluminense og argentineren Ever Banega fra Boca Juniors delte femtepladsen.

Af de fem øverste på listen er det kun Hugo Ibarra, der har spillet i Europa, og her nåede den argentinske back ikke at blive nogen stor stjerne.

Af de øvrige er det den 19-årige midtbanespiller Ever Banega, der har fået sit store gennembrud i år, som er det bedste bud på en spiller, der en dag bliver meget kendt her i Europa.