Kommentar: Stor mundfuld for OB og FCM

Der bliver tale om en helt ny epoke i Superligaen, hvis det lykkes for OB og FC Midtlylland at leve op til forventningerne i den kommende sæson.

FC Midtjylland og OB har på baggrund af sidste sæsons gode præstationer og indkøbene i sommerpausen fået status som hold, der har mulighed for at puste FC København i nakken i den kommende sæson. Men de to klubber får på ingen måde let ved at hænge på i den øverste top.

Årsagen hænger især sammen med det historiske faktum, at bortset fra FC København og Brøndby har der i mange år ikke været et dansk hold, som efter en sæson helt fremme i toppen er lykkedes med at leve op til forventningerne i den efterfølgende sæson, hvis disse vel at mærke er gået på at klare sig endnu bedre.

Jeg ved godt, OB blev nummer tre i 2006, men det var reelt kun slutplaceringen, der gjorde holdet til tophold, for undervejs var fynboerne ikke i nærheden af FC København og Brøndby.

Skal Superligaen udvikle sig, som den plejer, vil der være klubber, der klarer sig bedre i efteråret end OB og FCM. Ud over FC København, som nok bliver mester igen, kunne det være Brøndby, AaB eller måske endda Esbjerg. Og hvis OB, der i fjor endte som nummer fire efter at have været på andenpladsen tre runder før tid, og FC Midtjylland, der sluttede på andenpladsen, alligevel ender i top 4, bliver det uden på noget tidspunkt at være pointmæssigt i nærheden af førstepladsen.

Det er især forventningspresset, som er meget hårdt at håndtere, men kan enten OB eller FC Midtjylland eller måske endda dem begge gøre det i den kommende sæson, er der tale om en helt ny epoke i dansk fodbold, og det vil bestemt ikke være dårligt.

Jokeren i den kommende Superligasæson er Brøndby. I modsætning til de foregående sæsoner er der nemlig ikke de helt store forventninger til træner Tom Køhlert og hans spillere, men Morten »Duncan« Rasmussen viste i foråret, hvor meget han alene kan udrette, og hvis han og hjemkøbte Peter Madsen kan udvikle et makkerskab af høj Superligaklasse, hvilket burde være muligt, kan Brøndby blive et hold, der kommer til at vinde rigtig mange kampe.

Men skal Brøndby være med til at præge toppen af rækken i efteråret, skal holdet hurtigst muligt af med det såkaldte jydekompleks, som klubben fra Vestegnen ikke slap af med i sidste sæson, hvor det ikke blev til en eneste Superligasejr på udebane. Og det kunne passende ske på onsdag, hvor det gælder Esbjerg.

AaB, der på baggrund af en stærk slutspurt blev nummer tre i sidste sæson, er der faktisk endnu færre forventninger til, fordi holdet i sommerpausen har sagt farvel til flere profiler, og derfor er holdet forud for den kommende sæson heller ikke i samme bås som FC Midtjylland og OB.