Kommentar: Stolen vakler under Bjarne Riis

Bjarne Riis er tvunget til at gå til modangreb på Jaksche og dennes påstande. Ellers er den danske holdejer på ingen måde længere noget troværdigt navn i professionel cykling.

Bjarne Riis er under et gevaldigt pres i øjeblikket, og det er CSC, virksomheden bag Bjarne Riis professionelle cykelmandskab, i høj grad også. Og det er meget, meget forståeligt.

Den tidligere Team CSC-rytter, Jörg Jaksche, som har erklæret, at Bjarne Riis var bekendt med hans dopingmisbrug som Team CSC-rytter, virker nemlig særdeles troværdig, ikke mindst fordi han ikke har noget hævnmotiv. Den tyske rytter ønsker selv om han har fået 100.000 euro for det - tilsyneladende mest af alt at fortælle sandheden. Sådan virker det i hvert fald, når man ser på hans udsagn i gårsdagens nummer af det tyske magasin Der Spiegel, hvor han over 13 sider fortæller om sit eget dopingmisbrug og om systematisk brug af ulovlige medikamenter i cykelsporten.

I går kom der også meldinger fra Jörg Jaksches advokat, Michael Lehner, der tyder kraftigt på, at beskyldningerne bygger på mere end bare udsagn. Michael Lehner ønsker dog endnu ikke at uddybe, hvilke beviser hans klient har at byde på.

Men hvordan skal Bjarne Riis tackle sådan en situation?

Han har reelt kun to muligheder. Enten kan han vælge at erkende, at Jörg Jaksche har ret, hvilket vil få Team CSC-projektet til at falde sammen med det samme, og så er Bjarne Riis tid som aktør i professionel cykelsport forbi. Eller også skal den danske 1996-Tour-vinder forsvare sin og holdets uskyld ved gå til modangreb mod sin tidligere rytter og kører en sag mod ham lige med det samme.

Ifølge Michael Lehner vil det ikke nytte så meget, men det er det eneste troværdige skridt, Bjarne Riis kan tage.

Problemet bliver selvfølgelig, at sådan en sag sagtens kan ende med ord mod ord, men for Bjarne Riis vedkommende handler det her i modsætning til tidligere sager ikke om hans egen sportslige fortid, men om hans nuværende position, og den hænger p.t. i en tyndere tråd end nogensinde før. For hvis det viser sig, at den danske team-ejer har været bekendt med blot det mindste brug af doping på Team CSC-holdet, må hans tid som cykelboss være endegyldigt forbi.

Man skal dog ikke forvente, at der sker noget i nogen retning i de kommende dage. For så tæt på Tour-starten på lørdag vil Bjarne Riis og CSC næppe komme med nogen meldinger, der kan skabe yderligere negativ fokus på det danskbaserede mandskab.

Riis og Co. skal dog ikke regne med at kunne tie tingene ihjel. For der er ingen tvivl om, at det meste i de danske medier frem til Tour de France-starten og i begyndelsen af Touren kommer til at handle om Bjarne Riis troværdighed og doping på hans hold.