Kommentar: Rar ræv bag rattet

CSC-sportsdirektør Kim Andersen har på blot få etaper dokumenteret, at savnet af Bjarne Riis taktisk set er til at leve med.

Det blev tolket som et tab for cykelholdet Team CSC, at Bjarne Riis dagen før Tour de France-starten i London meldte forfald på grund af det pres, den tidligere CSC-rytter Jörg Jaksches bekendelser havde medført.

Nu er det de færreste mennesker i denne verden, som er uerstattelige. Men en lederskikkelse som Riis har billedligt store sko, som skal fyldes ud af stedfortræderen.

Ikke så meget fordi Riis har haft for vane at sige noget ovenud gennemtænkt eller dybsindigt, men fordi den danske Tour-vinder trods alt fungerer som holdets ansigt udadtil og gennem årene er blevet typecastet som en leder, der kan udstikke de store linier både forretningsmæssigt og ikke mindst cykeltaktisk.

Foreløbig kan vi konstatere, at det går forrygende uden chefen bag rattet i Tour-karavanen. Det er blevet bevist med en sejr på prologen i London og endnu en, da Fabian Cancellara tirsdag i et halvdesperat forsvar af sin gule førertrøje gav prøver på, hvad det vil sige at have et helt unikt punch i pedalerne og en sans for timing, som kan sætte selv de skrappeste sprintere mat.

Formentlig havde den 26-årige schweizer slået til i Compiegne, selv med Marianne Jelved i øresneglen. Men at Kim Andersen har fået til opgave at løfte opgaven, hvor Riis slap, har næppe svækket Team CSC.

Andersen har længe haft ry for at være en af de bedste sportsdirektører i branchen. Allerede i sine år hos Team fakta formåede han at få meget ud af et på papiret beskedent materiale, for den 49-årige styrmand magter både at være bestemt og alligevel besidde den fornødne empati på en dag, hvor det ikke ruller for den enkelte rytter.

»Kim er mere operationel på dag-til-dag basis. Han er mere afslap­pet og joker mere. På en måde kan man sige, at han er ligesom en af os,« lyder skudsmålet over for TV2 fra den tyske altmuligmand Jens Voigt.

Flinkeskole-mentalitet er naturligvis ikke hele hemmeligheden bag Andersens succes. Også på den taktiske front har den i Luxemburg bosiddende udlandsdansker altid været en klarsynet mand at gæste, når udviklingen i et løb skulle dechiffreres for pressens udsendte. Det er de analytiske egenskaber, der i disse dage kommer Team CSC så meget til gode, at man kun kan savne Bjarne Riis som kransekagefigur og festfyld.

Set i det lys er det formentlig helt på sin plads, at det er ved sponsorarrangementer, Riis vil bruge sine kræfter og nærvær i den resterende del af Tour de France. Måske vil plejen af pengene oven i købet give Riis et vink om, at han ikke længere er uundværlig i det opslidende ræs bag rattet, når der i bilen sidder en ræv så snu, rar og klar som Kim Andersen.