Købmanden og boksesporten

Berlingske Tidende har mødt eksbokseren, som i dag er succesrig forretningsmand, til en snak om penge og følelser.

"Min erfaring som forretningsmand siger mig, at hvis man går ind i en sag udelukkende for at lave penge, så ender det ofte med at du ingen penge tjener. Men jeg har et motto, som bider sig selv i halen: Det jeg laver skal være sjovtm så kan jeg laver penge. Og tjener jeg penge, så er det også sjovt." siger Hans Henrik Palm.<br>Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

Hans Henrik Palm lagde tidligere på måneden 10,2 mio. kr. for rettighederne til forårets største sportsshow på dansk grund: VM-kampen mellem Mikkel Kessler og Librado Andrade i Parken den 24. marts.

Hans Henrik Palm dunker overtjeneren i ryggen og hilser pænt på rengøringskonen, som støvsuger rundt om vores bord. Han nikker til tjeneren og kalder receptionisten for "lille skat". I det hele taget bevæger han sig rundt i lobbyen på Hotel Scandinavia på Amager, som om han var på besøg hjemme hos en nær slægtning.

Men han har også haft sin gang på det fine hotel i mange år, fordi han tidligere ejede fitnesscentret. I dag er centret en del af fitness.dk og ejet af Parken Sport & Entertainment, hvor Hans Henrik Palm er storaktionær og sidder i bestyrelsen. Og han spiller fortsat squash på hotellet hver uge med sin faste makker, piloten Morten.

Morten er blot én af hundredvis af mennesker, der er spundet ind i Hans Henrik Palms netværk. Et spind af personer, som den 50-årige ekseuropamester i boksning hele tiden refererer til. Mange er tidligere sportsfolk, som i dag er forretningsfolk - personer som Mogens Palle, Hans Bjerg-Pedersen, FCK-boss Flemming Østergaard, den tidligere cykelrytter Jørgen V. Pedersen og eksbokseren Jesper Garnell og entertaineren Michael Carøe.

"Mit netværk betyder alt for mig. Sådan er det at lave forretning.

Vi sidder her og snakker, og så siger du til mig: "Kender du ikke en, som har et eller andet." Og så siger jeg "Jeg kender sgu lige ham her." Og så ringer jeg ham op og siger: "Du, jeg har lige en, der skal bruge det, og det og det. Har du noget på lageret?" "Jamen jeg har lige to af dem!" Og så er der skabt en kontakt. Du har købt, og han har solgt. Sådan er det at lave forretning."

Så din succes i erhvervslivet skyldes dit netværk?

"Ja, det er helt afgørende. Det bruger vi alle sammen."

Du trækker meget på dit netværk?

"Ja, hele tiden!"

Og du lader også andre bruge dit netværk?

"Ja, hundrede procent. Og jeg bruger deres netværk. Derfor er det godt at lave forretning med Flemming Østergaard. Han har et stort netværk og er ikke bange for at bruge det," fortæller Hans Henrik Palm som afslutning på en meget lang formiddag. Han afslutter ned at kigge på uret og sige: "Puha, hvor har vi talt længe. Jeg havde ellers en aftale med Flemming Østergaard, men den har jeg brændt af. Jeg må hellere løbe..."

Hans Henrik Palm er for mange danskere synonym med den professionelle bokser, som frem til starten af 1980erne udkæmpede nogle drabelige kampe mod blandt andet Jørgen "Gamle" Hansen. Men de seneste 25 år har Palm konstant været i offensiven inden for ejendomsbranchen, ligesom han har bygget to solide fitnesskæder op, som siden er solgt med god fortjeneste - først Form og Fitness og siden fitness.dk. I dag bor Hans Henrik Palm i en strandvejsvilla i Taarbæk nord for København på en af landets dyreste adresser. Men til syvende og sidst betyder penge og materielle goder uendeligt lidt for den tidligere bokser. I hvert fald da han et par timer tidligere skal svare på poesibogsspørgsmålet: "Hvor ser du dig selv om fem år?":

"Hold nu kæft: Det har aldrig interesseret mig," siger han med et bredt smil: "Men jeg vil da være himmelhenrykt, hvis jeg bare kan leve det liv, jeg gør i dag. Og her taler jeg altså ikke om økonomi, men om at have de samme venner, som altid har været der."

Palm er i bund og grund købmand og netværker, ligesom han er bidt af boksning og fitness. Som når han beskriver sin fascination af boksning: "Det fascinerer mig, fordi det er en kamp mand mod mand. Dig og mig. Det er i sidste ende det, det hele handler om."

Er det derfor, boksning appellerer til alle samfundsgrupper?

"Ja, det er som at lave en god handel - uanset om det handler om 100 kroner, 1.000 kroner eller 15 mio. kroner. Det er som os to, der sidder over for hinanden - Jesper Caruso og Hans Henrik Palm. Jeg skal sælge dig noget, og du skal købe noget af mig. Så kan vi sidde her som to hunde om det samme mad, og lige pludselig finder vi ud af, hvem der spiser først. Sådan er det med en god handel. Selve handlen tager 20 sekunder, men inden da kan der være gået timer, dage og uger. Sådan er boksning også. Du kan mærke, om du har overtaget, om du har fanget ham, eller om du er på røven. Det spil er fascinerende."

Hans Henrik Palm er et kendt ansigt inden for ejendoms- og fitnessbranchen. Men for mange danskere dukkede han op som trold af en æske for to uger siden, da han pludselig lagde 1.777.777 dollar i det såkaldte purse offer i Mexico. Dermed købte han alle rettigheder til boksekampen mellem den dobbelte danske verdensmester Mikkel Kessler og udfordreren Librado Andrade.

Du betalte 10,2 mio. kroner. Hvad var afgørende for den beslutning?

Var det cool business eller en gammel bokser med veneration for sin sportsgren?

"En kombination af begge dele," siger Palm, der tidligere har haft promotorlicens. "Hele mit liv har været fitness og boksning. De sidste 20 år har man talt om, at jeg skulle overtage Mogens Palles bokseforretning. Og det er ikke første gang, jeg står med muligheden for at have et boksestævne. Men jeg kan bare se muligheden i netop denne kamp, fordi der er en god timing. Derfor tænkte jeg: Vi prøver den sgu af! Så får jeg også styret min lyst og motivation. Ligesom jeg er sikker på, at det kan gå hen og blive en fornuftig forretning. Men det er farligt, fordi der er så kort deadline på denne begivenhed. Det er ikke ligesom at købe og sælge ejendomme, hvor jeg kan påvirke produktet lige så langsomt. Her er det bare at vente til den 24. marts om aftenen - og bum, så er festen slut - så ved jeg, om det var en succes eller en fiasko. Og så ved jeg, om jeg skal tilbage i fitness- eller ejendomsmæglergyngen og blive der, eller om jeg skal videre inden for professionel boksning."

Satser du mere her, end du normalt gør i dine forretninger?

"Nej. For nogle år siden købte jeg en ejendom på Østerbro og renoverede den. Det kostede mig 160 mio. kroner, hvoraf 60 pct. af lejeindtægten skulle komme fra et motionscenter. Dengang var der mange, der kiggede på mig og troede, at jeg var blevet skingrende sindssyg. Men jeg havde bare en tyrkertro på, at det nok skulle gå godt... Og det gjorde det jo også. Det var meget større end dette boksestævne. Det farlige her er bare, at det går så stærkt. Varen er her, og den skal sælges, og dagen efter - den 25. marts - er den ikke noget værd."

For tre uger siden sagde du, at du var færdig med boksning. Hvad er der sket, siden du nu vil ind i den forretning?

"Der opstod den her mulighed med Kessler, som jeg bare ikke kunne sige nej til."

Hvordan opstod muligheden helt konkret?

"Der skete det, at Mogens Palle ringede til mig. De senere år har vi ikke været i nærkontakt med hinanden, som vi nu er igen. Han fortæller mig, at hans næste arrangement ikke kan hænge sammen økonomisk med den aftale, han har med DK4. Han siger: "Jeg vil meget gerne have denne kamp på hjemmebane, fordi jeg har bygget Mikkel op til det, han er i dag som dobbelt verdensmester. Men jeg vil komme til at sætte penge til. Hvad vil du sige til, at du får din promotorlicens igen og bliver medlem af WBC - og går ind og byder på den kamp - og ser, om vi kan byde kampen hjem." Jeg tænkte mig om og gjorde mig nogle overvejelser, om jeg bare kunne få break even på sådan et stævne. Det vurdere jeg så til at være en rimelig forretning."

Hvem spurgte du til råds i de overvejelser?

"Mig selv."

Kun dig selv?

"Ja."

Du talte ikke med Flemming Østergaard fra Parken?

"Nej, men jeg havde da en idé om, hvordan stævnet kan skrues sammen, så det giver overskud. Men da jeg bød over ti mio. kroner på stævnet, havde jeg ikke talt med andre end mig selv."

Du skulle heller ikke tale med banken først, men havde pengene selv?

"Ja, det havde jeg da i går. Jeg går ikke ind i det, hvis ikke jeg har rygdækning, og det har jeg hos mig selv."

Er tingene så faldet på plads, som du regnede med?

"Ja, arenaen er på plads. Jeg har fået gode sponsorer til selve arrangementet. Der har vist sig at være en ekstrem interesse for Mikkel Kessler. Men vi har fortsat ingen TV-aftale og dermed intet sikkerhedsnet."

Hvorfor går du ind i boksning lige nu?

"Jeg byggede fitness.dk op på et par år sammen med nogle unge mennesker, som jeg havde tillid til. Nu har jeg solgt fitness.dk til Parken og har dermed ikke så meget arbejde i det daglige. Så da muligheden med Kessler opstod, så var det bare det rette tidspunkt for mig. Og husk på at jeg kan smide det hele fra mig den 25. marts, hvis ikke det går."

Er Kessler helt afgørende for din beslutning?

"Ja, eventen og ham. Det er ikke Mikkel som person, for så godt kender jeg ham ikke. Men han er figuren, der gør dansk boksning interessant lige nu. Han har et imponerende sportsligt niveau, som det er spændende at forsøge at skabe gode rammer for. Han er verdensmester i de rigtige forbund og skal op mod en fremragende modstander på hjemmebane," siger Palm og benytter lejligheden til at rose sin gamle ven, manager Mogens Palle og datteren Bettina, som i dag er promotor for Kessler.

"Man kan ikke komme uden om, at Bettina og Mogens har gjort et fantastisk stykke arbejde for at bringe Mikkel frem til der, hvor han er i dag. Det er Mikkel, der er den udøvende, men jeg er ikke mere rusten i det her game, end jeg kan huske, hvad det er for mekanismer, der bringer en bokser op på det niveau. Han har talent og udstråling og er vokset med sin kunnen og sine resultater."

Hvad forventer du økonomisk at få ud af dette stævne?

"Jamen sådan tænker jeg slet ikke. Min erfaring som forretningsmand siger mig, at hvis man går ind i en sag udelukkende for at lave penge, så ender det ofte med, at du ingen penge tjener. Men jeg har et motto, som bider sig selv i halen: Det jeg laver skal være sjovt, så kan jeg lave penge. Og tjener jeg penge, så er det også sjovt."

Du sagde til Berlingske Tidende for et år siden, at Mogens Palle ikke udnytter sine forretningsmuligheder. Hvad er det, han ikke kan finde ud af?

"Jamen, det er ikke fordi, han ikke har lyst til at udvikle forretningen. Han har bare ikke haft ressourcerne til det. Det bliver da også svært for mig at skabe noget exceptionelt på to måneder. Det er ikke realistisk. Men skal jeg fortsætte, så er min plan at oprette et promotorkontor med flere ansatte."

Hvad vil et promotorkontor sige?

"En virksomhed, som kan lave andet end professionel boksning - også koncerter og events, som kunne være sjovt at være en del af. Det kunne blive fremtiden."

Er Mogens Palle en slidt figur i dansk boksning?

"Lad mig slå fast: Mit engagement her handler ikke om for og imod Mogens Palle. Men som i alle andre erhvervsvirksomheder, skal der med mellemrum ske noget nyt. Mogens Palle fylder 73 år og har været i gamet i 50 år, og jeg har helt vild respekt for ham. Det er meget sjovt, at jeg er røget ind i de to mest besværlige mennesker inden for dansk sport - Mogens Palle og Flemming Østergaard. Men kendetegnet for dem begge er, at de er ekstremt flittige og har et energiniveau, du normalt ikke finder. "

Er Mogens Palle svær at lave forretning med?

"Nej, ikke for mig. Jeg har lavet forretninger, siden jeg var 12, og kendt Mogens Palle siden jeg var 14. Og tro mig: Jeg har mødt mange, der er sværere at arbejde sammen med end Mogens. Hvis du har været i ejendomsbranchen som jeg, så er Mogens en ren engel," siger Hans Henrik Palm med et stort grin.

Mogens Palle fik underskud på Kessler-Beyer-stævnet. Kan du noget, han ikke kan?

"Det ved jeg ikke. Jeg har da en forventning om, at den her kamp er så attraktiv, at den kan tiltrække helt andre grupper end et normalt boksestævne. Det er en event i verdensklasse. Bare tag den eksponering, der har været indtil nu. Den kommer helt bag på mig. Alle ved i dag, at Kessler skal bokse den 24. marts i Parken."

Hvad skal der ske for at få et betalingsstærkt publikum i Parken?

"Ja, man kan jo prøve at lægge en stram tidsplan og lave et attraktivt program med god underholdning. Men jeg møder jo ikke op med et lam med fem ben - hvor fanden skulle jeg finde sådan et. Det bliver hårdt arbejde, og jeg tror da, at den her begivenhed vil få folk ud af starthullerne - også toppen af dansk erhvervsliv, som ikke kender forskel på et højrekryds og en uppercut. De skal ind og være en del af den her event - det er der, Mikkel er nået til i dag. Han er en pæn fyr, taler godt og har et glimt i øjet - og så kan pigerne lide ham, og det hele skæpper jo i kassen."

Bliver det billigere at gå til boksning?

"Nej, det bliver stort set det samme - men der kommer et større spænd på billetpriserne."

Hvor meget skal der i kassen, for at stævnet løber rundt?

"Tja, taxameteret løber jo bare derudaf. Foruden de godt ti mio. kroner for at købe bokserne, så er der leje af Parken, køb af de øvrige boksere, underholdning og hoteller - så det er en stor regning, der skal betales."

Du er den eneste mulige aftager af Team Palle. Ser du det som en forpligtigelse?

"Nej, det gør jeg ikke. Jeg gør det her af lyst - og kun min egen lyst. Du skal ikke spørge min kone, om hun synes, det er smart. Jeg ved jo ikke en gang om jeg dur til det her. Jeg har jo ikke en rekordliste, der viser, at jeg er god til at arrangerer boksekampe," siger Hans Henrik Palm