Klar til OL i blogning

Den internationale olympiske komité gav i går deltagere og ledere ved de kommende Olympiske Lege i Beijing lov til at blogge undervejs. Men der vil være en hel del regler for, hvad man må bruge sin blog til.

Til OL kan du måske læse om håndboldspilleren Joachim Boldsens personlige oplevelser. Han har i hvert fald ret til at skrive en blog, hvis han lyster ifølge nye IOC-regler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under De Olympiske Lege i Beijing i august, vil man kunne opleve et hav af blogs med kommentarer fra sportsfolk fra hele verden. For den internationale olympiske komité, IOC, har for første gang givet de aktive OL-deltagere samt diverse ledere lov til at blogge under Legene.

Det blev officielt meddelt i går, og i olympisk sammenhæng er det en ret epokegørende melding.

»Tidligere blev det at blogge ligestillet med journalistik, men det gør det ikke længere,« siger Eline Andersen, der OL-koordinator og webaster i Danmarks Idræts-Forbund, DIF.

»IOC betragter nu blogging som en måde personligt at udtrykke sig på,« som det hedder i en IOC-udtalelse.

Dermed kan Joachim Boldsen, Joachim B. Olsen, Caroline Wozniacki, den svenske syvkæmper Carolina Klüft, svømmefænomenet Michael Phelps fra USA og alle andre atleter og deres ledere fra hele verden lave aftaler med netaviser eller hvem, de nu har lyst til at blogge hos.

Det betyder, at man formentlig vil opleve et OL, hvor det rent mediemæssigt kan blive særdeles vanskeligt at finde ud af, hvor og hvornår en OL-deltager har sagt det ene eller andet.

Gode penge at tjene
Som IOC i første omgang har offentliggjort den nye regel, er der heller ikke noget, der tyder på, at OL-deltagerne ikke må tjene en masse penge på at blogge, hvilket nogle af især de store stjerner sikkert har mulighed for.

»Man må bare ikke lave eksklusivaftaler,« påpeger Eline Andersen efter at have gennemset papirerne fra IOC. Hvilket vil sige, at en dansk OL-deltager som for eksempel blogger hos en TV-station, også skal stille sig til rådighed for andre medier.

Men selv om det at blogge for den entusiatiske blogger kan betyde mange timer foran tastaturet, forventer Eline Andersen ikke, at man fra DIFs kunne finde på at komme med nogen form for restriktioner. For det er der på ingen måde tradition for herhjemme.

»Slet ikke når IOC nu giver lov til det,« som hun siger.

Endnu er det selvfølgelig også ganske uvidst, hvor mange danskere, der vil benytte muligheden for at blogge. Ikke mindst fordi DIF endnu ikke har kommunikeret det ud til lederne og de aktive.

På et senere tidspunkt vil DIF på sin nye hjemmeside ol.dk, der allerede har fået en del omtale på grund af et lille, men meget omdiskuteret interview med Kronprins Frederik, fortælle mere om mulighederne for at blogge.

Visse ytringsregler
Det skal dog understreges, at der er visse regler, som OL-deltagerne skal overholde. Eksempelvis må man mere eller mindre kun udtale sig om sig selv og sine egne oplevelser. Man man på ingen måde begynde at kommentere andres udtalelser eller kritisere noget, og hvor den grænse går, kan sagtens blive svært at vurdere. Lige som det bliver vanskeligt for IOC at holde øje med, om alle overholder reglerne. Og hvad hvis de ikke gør det?

På blogsene må der heller ikke forekomme lyd og levende billeder, og kun fotos taget uden for de områder, som man skal have akkreditering til, må benyttes. Ellers begynder det ifølge IOC at ligne en form for TV-journalistik, hvilket især de TV-stationer, der har købt dyre OL-rettigheder ikke ønsker at opleve. Og der er ingen tvivl om, at IOC vil gøre alt for at beskytte TV-stationernes rettigheder, da de giver IOC milliardindtægter.

Når IOC først ved dette OL tillader deltagerne at blogge skyldes det til dels, at komitéen er blevet nødt til at forholde sig til den fagre nye medieverden, der har eksisteret i flere år, og derudover er det også en måde at komme kritikere i møde på, idet censur i forvejen er et flittigt diskuteret tema. Fordi Legene afholdes i Kina, hvor menneskerettighederne specielt set med Vestens øjne godt kunne have det bedre.

Under sommer-OL i Athen i 2004 og vinter-OL i Torino i 2006 var der også deltagere, der bloggede, men der var ikke tale om officielt godtkendte blogs.

Ifølge Eline Andersen gælder IOCs regler, fra otte dage før Legene går i gang til tre dage efter. Uden for den periode må alle deltagere og ledere blogge lige så meget og lige så tosset, de vil.

OL begynder den 8. august og slutter den 24. august i år.