Kinesiske butikker tager Rockets-merchandise af hylderne

Nike-butikker i Kina har fjernet merchandise fra NBA-holdet Houston Rockets efter kritisk tweet.

Los Angeles Lakers og Brooklyn Nets mødtes torsdag i den første af to kampe i preseason mellem holdene i Kina på trods af en kontrovers. Aly Song/Reuters Fold sammen
Læs mere

Flere af de store Nike-butikker i de kinesiske byer Shanghai og Beijing har fjernet merchandise fra NBA-holdet Houston Rockets fra hylderne.

Også på internettet har nogle af de største virksomheder fjernet varer med Rockets-logoet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker som følge af et tweet fra Houston Rockets' general manager, Daryl Morey, sidste fredag, hvor han ytrede støtte til demonstranterne i Hongkong.

Demonstrationerne i Hongkong har stået på i fire måneder og har kastet Hongkong ud i den alvorligste politiske krise i årtier.

Det begyndte som en modstand mod en lov om udlevering af Hongkong-borgere til retsforfølgelse i Kina, men har udviklet sig til protester mod det kinesiske styre.

Det fik Morey til tasterne på Twitter, hvor han skrev: »Kæmp for frihed. Støt Hongkong«. Han slettede siden opslaget fra Twitter og beklagede, hvis han havde fornærmet kineserne.

Efterfølgende undskyldte Houston Rockets-stjernen James Harden på et pressemøde, mens NBA ikke selv ville undskylde og i stedet betonede ytringsfriheden.

To af kampene i preseason - optaktskampene til grundspillet - er blevet placeret i Kina. Efter Moreys tweet er en række fan- og mediebegivenheder blevet aflyst, men torsdag blev første kamp mellem Los Angeles Lakers og Brooklyn Nets gennemført.

Lakers og Nets mødes efter planen igen lørdag i byen Shenzhen.

Fredag valgte NBA selv at aflyse alle presserelaterede arrangementer op til lørdagens kamp på grund af kontroversen.

»Vi har besluttet ikke at afholde pressearrangementer for holdene på resten af turen til Kina,« skriver NBA i en udtalelse.

»Holdene er blevet sat i en kompliceret og hidtil uset situation, mens de har været udenlands, og vi føler ikke, at det er fair, at de skal svare på spørgsmål om sagen på nuværende tidspunkt.«

NBA's kinesiske sponsorer har i protest stoppet samarbejdet med ligaen.

/ritzau/Reuters