Kina vil være en curling-stormagt

Kinas regering forsøger at fremme interessen for curling frem mod vinter-OL i Beijing om fem år.

Wang Bingyu skal føre Kina frem til curlingsucces ved OL i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Kim Kyung-hoon

Når Kina er vært for vinter-OL i 2022 i Beijing, skal landet være ramt af curlingfeber.

I sidste uge begyndte forberedelserne til turneringen, da Beijing var vært for VM i curling for kvinder.

I et forsøg på at gøre sporten mere populær - særligt blandt yngre kinesere - var 64.000 fribilletter delt ud til studerende. Den glade giver var den kinesiske regering.

Derudover forsøger landet at øge interessen ved selv at give de mange potentielle curlingfans mulighed for at afprøve sine talenter på den aflange isbane med de tunge, finpudsede curlingsten.

Satsningen på netop curling skyldes blandt andet, at det er en af de få hold-vintersportsgrene, hvor landet har en reel chance for at kunne gøre sig gældende mod traditionelt stærkere vintersportsnationer.

I 2009 vandt Kinas kvinder overraskende VM-guld, mens holdet ved OL i 2010 snuppede bronzen.

Skipper Wang Bingyu var en del af medaljetriumferne dengang. I sidste uges VM gjorde hun internationalt comeback efter tre års pause, men her var hun langt fra tidligere tiders niveau.

Kina vandt to ud af 11 kampe, hvilket kun Danmark gjorde dårligere. Resultatet betyder, at kineserne ikke er med ved vinter-OL i Pyeongchang næste år.

Erfaringen med at spille på hjemmebane kan dog være nyttig i forberedelserne frem mod OL om fem år, siger Wang Bingyu.

»Alle kunne mærke, hvor stort et pres det er at spille på hjemmebane. Før jeg gjorde comeback, vidste jeg, at det ikke ville blive nemt. Fysikken og teknikken er ikke tilbage endnu«, siger skipperen.

På herresiden har Kina ligeledes et stykke vej mod den absolutte verdenstop. Ved VM i Canada i april gør holdet dog comeback på den store scene at have kvalificeret sig via de asiatiske mesterskaber.

Kinas regering har som mål, at 300 millioner kinesere skal dyrke vinterolympiske sportsgrene i 2022.