Kina: Objektive medier velkomne

Kina åbner for en fair og objektiv mediedækning til næste års Olympiske Lege i Beijing. Rettighedsforkæmperne Journalister uden Grænser er ikke tilfredse.

Kina understreger, at en fair og objektiv mediedækning vil få lov at finde sted til næste års olympiske Lege, men Journalister uden Grænser betvivler sandheden heraf. Her ses Den Himmelske Freds Plads Tiananmen i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang / Scanpix.

Kina byder en "fair og objektive mediedækning" af næste års OL i Beijing velkommen. Udmeldingen kommer fra den kinesiske udenrigsminister Qin Tang, ovenpå den kritik Kina har fået for manglen på idealer om pressefrihed. Det skriver Reuters.

Tidligere i år lempede Kina eksempelvis på sine regler, da de gav udenlandske journalister lov til at rejse rundt i landet uden den ellers stramt påkrævede offentlige tilladelse.

Det får dog ikke rettighedsforkæmperne Journalister uden Grænser til at bifalde landets metoder. I sidste uge sendte de således et brev til den olympiske præsident Jacques Rogge, der detaljeret beskrev, hvordan journalisters rettigheder var blevet krænket, og samtidig kritiserede de præsidenten for at forblive tavs i disse sammenhænge.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har imidlertid udtalt, at de var overbevist om, at Kina ville leve op til sine forpligtelser.

- Selvom der stadig er et stykke vej at at tilbagelægge, vil Kina levere det miljø, der vil være påkrævet til de 20.000 akkrediterede mediefolk, der vil være under legene, siger talsmand for IOC, Emmanuelle Moreau til Reuters.

Journalister uden grænser har også været bekymrede over, at arrangørerne ville indføre sikkerhedstjek på alle journalister, der ansøgte om akkreditering til legene, og at den statslige administration ville skabe en database over de udenlandske medier.

De Olympiske lege i Beijing bliver de 29. Lege i rækken og afholdes den 8. - 24. august.