Kan vi stole på manden i gult?

TROVÆRDIGHED. Flere af de tilbageværende topryttere i Tour de France-feltet, blandt andre Contador, Evans, Valverde og Leipheimer, cykler rundt med lange dopingskygger.

Selvom gårsdagens 17. etape ikke bød på en gul trøje i feltet, der efterhånden er kraftigt decimeret på grund af løgn og alle dopingtilfældene, hyldes en eller anden vinder af Tour de France på søndag i Paris.

Så meget er vist.

Ligesom det næsten er lige så sikkert som to hjul på en cykel, at den kommende vinder af verdens vigtigste cykelbegivenhed hedder Alberto Contador.

Den 24-årige spanier fra Discovery fører med godt to minutter ned til Cadel Evans på andenpladsen, om end der umiddelbart er god grund til at se skarpt med dopingbrillerne.

For faktum er, at bjergspecialisten Alberto Contador ikke fik lov til at deltage i 2006-udgaven af Tour de France, da han stod angivet på den liste, de spanske myndigheder lækkede i forbindelse med »Operacion Puerto«-dopingskandalen, som også pegede fingre ad Jan Ullrich og Ivan Basso.

Contador er nu ikke, ifølge Den Internationale Cykle Union (UCI), længere at betragte som en del af sagen med dopinglægen Fuentes i spidsen - blandt andet på baggrund af en afgørelse i en spansk domstol i juli 2006, der også gav løbepas til Contador-holdkammerater fra Liberty Seguros.

På den anden side hober indicierne sig op. For nylig fremturede eksempelvis tyske Süddeutsche Zeitung, at der er et direkte link mellem initialerne A.C. og Alberto Contador i dokument nummer 31 i det omfattende materiale vedrørende »Operacion Puerto«.

Ifølge en oversigt over den medicinske behandling af Liberty Seguros-rytterne fra 2005 skulle Alberto Contador angiveligt »modtage ingenting eller det samme som JJ« med reference til tyske Jörg Jaksche, som for nylig fortalte om sit mangeårige dopingmisbrug, hvilket også ramte Team CSC-chef Bjarne Riis.

Alberto Contador bedyrer selv, at han ikke har gjort noget forkert.

»Jeg var på det forkerte hold på den forkerte tidspunkt. Mere er der ikke i sagen,» sagde Contador forleden til B.T.

Contador afviser også, at han stadig er i tæt kontakt med sin tidligere chef, Manolo Saiz, der er blevet udpeget som en af bagmændene i førnævnte »Operacion Puerto«.

At unge Contador kører rundt som stor aktør i den professionelle cykelverden er i hvert fald et paradoks ud fra gængse normer. For Contador udsattes i 2004 for et alvorligt styrt og svævede efterfølgende mellem liv og død. Kun et lynhurtigt indgreb fra en læge mindskede omfanget af skaderne.