Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kronprins Frederik kommer ikke til at kunne gemme sig bag sine kongelige titler, hvis det lykkes ham at valgt til medlem af det magtfulde internationale olympiske komité (IOC). Han må deltage i debatten og stå til rådighed for pressen, siger det nuværende medlem af IOC Kai Holm, der om nogen har kørt kronprinsen i stilling som IOC-medlem.
Kronprins Frederik udtalte i et opstillet og meget omdiskuteret interview til DIFs OL Update-tv, at han vil »overlade de politiske spørgsmål til andre«.
»Jeg har ikke set seancen på skærmen. Men det kan ikke undgås, at Kronprins Frederik bliver udspurgt af journalister. Tag eksemplet Jacques Rogge, der er vores præsident. Han kommer også til at give den samme udtalelse om menneskerettigheder i Kina mindst en gang hver dag op til, at Legene påbegyndes. Det er han helt givet godt træt af. Men sådan er vilkårene altså bare, og det må han så gøre. Givet er det da også, at Kronprinsen, når vi nærmer os de aktuelle begivenheder, altså Legene i Kina, må i direkte kontakt med pressen. Men man skal ikke forvente, at han skal svare på politiske spørgsmål, for der er reelt ingen,« der grundlæggende ikke mener, at IOC overhovedet beskæftiger sig med politiske spørgsmål.
Er det også IOCs oficielle holdning?
»Ja, vi er da enige i, at på længere sigt kan han ikke undgå at deltage i debatten. Men man skal lige huske en ting. Dybest set er det ikke 100 procent sikkert, han bliver valgt. Der er alt i alt 205 lande, der alle gerne vil sidde i IOC. Men der kun plads til lidt over 60 lande, så der er en hård konkurrence.
Set i lyset af den heftige debat og fokus på Kronprins Frederik, fortryder du så noget?
»Nej, det gør jeg ikke. Sagen er, at Kronprins Frederik er den eneste kandidat, vi kan få placeret blandt dem, der kan blive valgt. Hvis ikke Frederik havde stillet op, fik vi ikke en repræsentant for dansk idræt til at sidde i IOC. Det ville være dybt negativt at miste den indflydelse og den stemme, han kan give, når det er nødvendigt.«
I de seneste dage har debatten om Kronprins Frederiks deltagelse ved de Olympiske Lege i Kina og kandidatur til at sidde i Den Internationale Olympiske Komité (IOC) raset heftigt i medierne i de seneste dage. Nogle medier mener, at kongehuset er på afveje, andre at Kronprinsen helt må opgive OL-drømmen om at sidde i IOC, mens endnu andre blot opfordrer Frederik til at lære at tale rent. Kai Holm har fulgt debatten og har svært ved at skjule sin irritation over den store fokus, der er på Kronprins Frederik og de politiske spørgmsål.
»Jeg er ærgerlig over, at debatten er så usaglig, som den er,« lyder det som det første fra Kai Holm.
»IOC har ikke at gøre med politik i den grad, som det bliver omtalt. Og det sjove ved det er, at det er dem, der ikke kender IOC og ikke aner, hvad der foregår, der udtaler sig. De sammenligner med tiderne helt tilbage til OL i Berlin i 1936. Men IOC er jo et helt andet firma i dag.«
Kai Holm falder snart for aldersgrænsen og forventer at udtræde af IOC i slutningen af året, men ifølge det mangeårige IOC-medlem er det helt andre ting, det handler om.
»I IOC er virkeligheden, at det handler om helt andre ting end politiske diskussioner. Hvordan skulle de dog kunne finde sted? Det vi interesserer os for, det er politik mellem sportsorganisationer. Vi går op i, om de internationale forbund optræder pænt og redeligt i forhold til deres medlemmer. Men det er jo ikke den form for politik, medierne skriver om. Vi har ikke nogen diskussioner om pressefrihed eller andre ting, for den tager vi for givet.«
Kai Holm ser heller ikke noget problem i, at danske idrætsudøvere, politikere, Kronprinsen eller IOC-medlemmer deltager ved OL i Kina, men mener tværtimod at kritikken er helt forfejlet.
»Det er totalt skævt. Man opfinder i virkeligheden politiske situationer, som ikke eksisterer. Det eneste, der reelt er at hænge sig fast i, er selvfølgelig, at man vælger at afholde de Olympiske Lege i en by som Beijing. Vil man markere det politisk, står man over for en beslutning om at udelukke mellem en tredje- og fjerdedel af alverdens sportsfolk i at deltage i det almindelige idrætssamarbejde, hvis man gør det. Men det kræver en beslutning, der er ren politisk, det vil sige af Folketinget. Så længe alle handelsdelegationer står i kø for at komme til Kina med Statsministeren og andre i spidsen, så har vi ikke anden holdning til det, end at vi selvfølgelig også kan deltage i et samarbejde med Kina. Idet vi håber på, at det, Kina foretager sig, bidrager en lille smule til at åbne landet mere for omverdenen.«
Tror du, det kan lykkes?
»Det kræver den pressefrihed, der er nødvendig for, at journalister kan arbejde. Den har vi krævet, den har vi fået garanteret, og den har vi haft svært ved på nogle punkter at holde kineserne op imod. Men vi bliver nødt til at gøre det. Og der er ingen tvivl om, at når der kommer 20-25.000 journalister derned, er det en åbning af landet, som man aldrig har set før.«
IOC er i flere medier beskyldt for at være for lukkede. Har I været åbne nok?
»At IOC skulle være en lukket organisation er mod bedre vidende. Alt, hvad der foregår i IOC, ligger direkte på nettet og er tilgængeligt. Men der er simpelthen en diskussion af mennesker, der ikke ved, hvad der foregår. Det er selvfølgelig kedeligt.«
Hvad kan der gøres for at ændre på det image?
»Der skal gives nogle oplysninger om, hvad IOC egentlig er.«
Hvordan vurderer du chancerne for at Kronprinsen får plads i IOC?
»Med Frederik vil jeg betegne dem som gode. Mere kan jeg ikke sige på det. Men på en hver anden kandidat vil jeg vurdere chancerne som ikke eksisterende.«
Kai Holm forventer selv at træde tilbage i slutningen af 2008, og at Kronprins Frederik vil blive valgt ved et valg i Danmark i oktober 2009.