Joseba Beloki afklarer sin fremtid

Den spanske cykelstjerne er klar til at meddele sine fremtidsplaner efter at have været ude af konkurrence siden sommeren 2006.

Joseba Beloki (tv), på podiet i Tour de France 2002, mens fremtidsudsigterne tegnede lyse og lovende for den lille basker, som ikke har kørt i halvandet år. (foto: Nils Meilvang). Fold sammen
Læs mere

Han lignede en kommende vinder af Tour de rance. Og han sluttede som endnu en af de mange, hvis eftermæle vil være plettet af dopingafsløringer.

Den 34-årige spanier Joseba Beloki blev i sommeren 2006 ekskluderet fra Tour de France på grund af sin indblanding i den såkaldte Operacion Puerto-affære og prekære forbindelser til den dopinganklagede heksedoktor Eufemiano Fuentes.

Siden har Beloki ikke været i spil som aktiv, selv om han officicielt er clearet af de spanske myndigheder og således ikke sanktioneret som det har været tilfældet med blandt andre Ivan Basso og Jan Ullrich.

"Jeg er ikke idømt nogen straf, men det tossede er, at ingen vil skrive kontrakt med mig. Jeg forstår ikke noget af det, men har aldrig haft noget ønske om at forlade cykelsporten," siger Beloki.

Trussel mod Armstrong
I 2002 blev Joseba Beloki toer i Tour de France og lignede en mand, som ville være i stand til at tage kampen op mod almægtige Lance Armstrong.

Året efter bekræftede Beloki klassen indtil det skæbnesvangre øjeblik, hvor han styrede på en overophedet nedkørsel mod Alpe-byen Gap og brækkede sit lårben med langvarig rekonvalescens til følge. På det tidspunkt i løbet lå Beloki toer og havde vist kolossal angrebsiver.

Efter det fatale styrt har Beloki haft svært ved at finde tilbage til sit gamle jeg. Og bedre blev det ikke af, at hans hold Liberty Seguros i sommeren 2006 blev fedtet ind i Operacion Puerto. Trods kontrakt med det kazakhisk baserede Astana-mandskab, mente Tour-societetet, at materialet mod Beloki og flere andre holdkammerater var så belastende, at han blev bedt om at rejse hjem.

Det vil på den baggrund næppe overraske, hvis Beloki i nær fremtid gør sin status som eks-cykelrytter officiel.