»Jeg elsker at dedikere mig til noget og forsøge at blive den bedste udgave af mig selv«

Årets dansker 2018: Fra hun var seks år i Køge Tennis Klub til Grand Slam-finalen i Australien i januar har Caroline Wozniacki altid været drevet af grænseløse ambitioner og markeret sig med en helt særlig vindermentalitet.

Caroline Wozniack er født og opvokset i Danmark. I den meget individuelle tennissport stiller hun op for Danmark, og hun understreger ofte sine danske rødder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Jørgensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sejren ved Australian Open i januar cementerede tennisstjernen Caroline Wozniackis position blandt historiens allerstørste danske sportsikoner. Triumfen ved Grand Slam var endnu et bevis på hendes stærkeste våben, som drev hende frem med grænseløse ambitioner allerede som barn og teenager. Det går igen og igen i beskrivelserne af hendes succesfyldte karriere: Hun giver aldrig op i jagten på sine mål.

»Det er jeg nok født med. Jeg vil vinde, og jeg har en indre følelse, der siger, at hvis jeg bliver ved med at kæmpe og arbejde hårdt, skal jeg nok vinde til sidst,« siger Wozniacki til Berlingske.

Du er nomineret til Årets dansker 2018. Du er samtidig en af de mest internationale danskere overhovedet. Hvad betyder det for dig at være dansker?

»Det betyder meget. Jeg er stolt over at være dansk. Jeg er født i Danmark og har mange danske værdier med mig, selv om jeg ikke bor i Danmark.«

I biografien »Caroline Wozniacki – Comeback« af sportsjournalisten og forfatteren Kurt Lassen kan man følge, hvordan vindermentalitet og jernhård træningsdisciplin har formet Wozniacki, helt fra da hun som seksårig begyndte at slå bolden mod en »grøn slåmur ved flethegnet ud mod Stensbjergvej« i Køge Tennis Klub, mens far, mor og storebror spillede på de rigtige baner.

Mange år senere på tennisbanen i Melbourne med store dele af verden som tilskuere kastede Wozniacki tennisketsjeren højt op i luften, da Grand Slam-sejren var i hus. For en sjælden gangs skyld lod hun tårerne få frit løb i fuld offentlighed, da mange års ophold i verdenstoppen 27. januar endelig blev understreget med den første sejr i en af tennissportens største turneringer.

»Man skal blive ved med at kæmpe for sine drømme.«


Vendte truende fiasko til triumf

Finalen var et drama, der har skrevet sig ind i tennissporten som en klassiker. Den nu 28-årige danske tennisstjerne havde igen bevist sit særlige vinderinstinkt og vendt et truende nederlag til sejr.

Men det var i turneringens anden runde mod en useedet kroatisk spiller, at man for alvor så det stof, der foreløbigt har sikret Wozniacki 71 uger som verdensetter i en af verdens største sportsgrene og givet hende omkring 3,1 millioner følgere på sin Twitter-profil.

Den danske tennisspiller var bagud 1-5 i tredje og afgørende sæt. Blot én tabt bold ville betyde hurtigt exit, drømmen om en finalekamp ville være bristet, og hun kunne imødese nye kommentarer om, at hun aldrig vil vinde en Grand Slam. I stedet vendte Wozniacki kampen totalt på hovedet og vandt seks partier på stribe til sejren 7-5.

Ved det efterfølgende, officielle presseinterview indrømmede Wozniacki, at heldet havde været med hende, men hun havde mærket, at modstanderen var blevet en lille smule anspændt ved udsigten til en stor sejr:

»Jeg sagde til mig selv: Sørg for, at hun nu selv skal vinde. Lad være med at give det til hende.«

Caroline Wozniacki nomineres til Årets dansker for blandt andet at være den første danske tennisspiller i historien, der har vundet en Grand Slam-singletitel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dean Lewins/Ritzau Scanpix.

Hvad har sejren i Australian Open betydet for dig som person og sportsstjerne?

»Det er en fantastisk følelse at lykkes med noget, man har arbejdet på næsten hele livet. Og det giver en tro på, at man aldrig skal give op, og man skal blive ved med at kæmpe for sine drømme.«

Årets dansker-prisen drejer sig blandt andet om, at en person har et særligt højt ambitionsniveau og fører sine ambitioner ud i livet. Hvilke ambitioner har du, som du fortsat mangler at føre ud i livet?

»Jeg har opnået det meste som tennisspiller, men jeg vil stadig gerne vinde turneringer. Det er det, der driver mig i øjeblikket. Efter tennis vil jeg helt sikkert sætte mig nogle nye mål.«

»Det var en fantastisk følelse af bære fanen ved OL«

Biografien om Wozniacki redegør for, at det ofte slog gnister, når Wozniackis far, Piotr, løb de danske sportsledere på dørene for at kræve elitevilkår for en lille pige, som alle kunne se havde et helt særligt talent, men som endnu ikke var fyldt 15 år, da hun begyndte at vinde over ældre modstandere i turneringer både i Danmark og internationalt.

Piotr Wozniacki og Carolines mor Anna kom til Danmark fra det dengang kommunistiske Polen, før jerntæppet faldt. Faren har været den gennemgående figur under både kamp og træning i hele Wozniackis karriere som barn, teenager og voksen, og de taler polsk til hinanden under kampene. Familien flyttede til Monaco, da de danske rammer blev for begrænsende for tennistalentet allerede i teenagealderen.

Siden er det kun blevet til sporadiske ophold i Danmark, mens Wozniacki nu har yndlingsbopæl i Miami med kæresten, den tidligere professionelle basketballstjerne David Lee. Men Wozniacki er født og opvokset i Danmark. Som tennisspiller stiller hun op for Danmark, og hun understreger ofte sine danske rødder.

Du har succes i en meget individuel sportsgren uden særligt fokus på et landshold. Men du var dansk fanebærer ved OL i Rio de Janeiro. Når du tænker tilbage, er det så en begivenhed, der betød noget særligt for dig?

»Det er klart, at tennis er en individuel sport, og det, at man pludselig er en del af et hold, giver en positiv følelse af et stærkt sammenhold. OL er helt speciel, og det var en fantastisk følelse at bære fanen. Det er jeg meget stolt af og vil altid huske som noget af det største, jeg har oplevet.«

Fortryder intet

Ingen kan være i tvivl om, at den storsmilende »Miss Sunshine« i januar med pokalen i hænderne var jublende lykkelig. Wozniacki siger til Berlingske, at hun er glad for, at hun har dedikeret sit liv til en krævende sportskarriere, og at det har været sliddet værd.

»Det er jeg glad og stolt over. Jeg elsker at dedikere mig til noget og forsøge at blive den bedste udgave af mig selv. Det har udviklet mig meget menneskeligt og mentalt.«

Er der noget, som du fortryder, at du har måttet give afkald på?

»Nej. Jeg er glad for de valg, jeg har taget. Alle mennesker må give afkald på ting, hvis de sætter sig mål, det gælder også uden for sport. Det gælder i livet generelt.«

Når læserne peger på dig til nomineringen som årets dansker, er det endnu et bevis på din popularitet. Hvad betyder det for dig at være en rollemodel, der viser, hvordan man kan nå helt til tops, når ambitionen og talentet er der?

»Det betyder meget. Kan jeg være med til at inspirere og motivere mennesker til at følge deres drømme, er jeg rigtig glad. Jeg havde og har også stadig rollemodeller, der inspirerer mig. Det motiverer.«

Hvis en ung kvinde eller mand i dag ser på, hvad du har udrettet. Hvad ville du så ønske, at de skulle lade sig inspirere af?

»Min evne til at fokusere og gå efter mine mål og drømme.«