Japan sender Tyskland ud af VM efter kontroversiel sejr over Spanien

Efter at have vundet det hele i 2014 er tyskerne for andet VM i træk færdige efter det indledende gruppespil.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japan er videre ved VM med en sejr på 2-1 over Spanien.

Sejren kom i hus efter et mål til 2-1, hvor bolden på mange billeder så ud til at være ude over baglinjen, men hvor den blev dømt inde.

Tyskland slog i deres kamp Costa Rica med 4-2, men det var ikke nok til at gå videre, da de har en dårligere målscore end Spanien.

Japan vinder puljen med seks point. Spanien er videre som toer med en bedre målscore end Tyskland.

Stillingen i gruppen

(Målscore i parentes).

  1. Japan – 6 point (1)
  2. Spanien  – 4 point (6)
  3. Tyskland – 4 point (1)
  4. Costa Rica – 3 point (-8)

I løbet af aftenen stod alle fire hold i gruppen på forskellige tidspunkter til at gå videre. Men det blev altså Japan og Spanien, der avancerede, mens de tyske fodboldfans igen må kigge langt efter VM-succes.

Det har de ellers været vant til. Fra 2002 til 2014 sluttede tyskerne altid et VM med medaljer.

Japan står nu over for Kroatien i ottendedelsfinalen, mens Spanien får fornøjelsen af VM-overraskelsen Marokko.

Tysk skuffelse

Kampen mellem Costa Rica og Tyskland var historisk fra første fløjt.

Det stod Stéphanie Frappart nemlig for. Hun stod i spidsen for den første kvindelige dommertrio i en kamp ved et herre-VM nogensinde.

Efter at Frappart havde fløjtet kampen i gang, indfandt de to hold sig hurtigt i deres ventede roller. Costa Rica stod langt tilbage og overlod alt initiativet til Tyskland, der anlagde et tungt pres.

Det viste sig at være yderst risikabelt for Costa Rica. Keylor Navas i målet kom hurtigt på arbejde, og allerede efter små ti minutter måtte han give fortabt, da Serge Gnabry headede bolden ind til 1-0.

Efter målet stod der fortsat Tyskland på det meste, men Costa Rica fik mere styr på defensiven, og der blev ikke scoret mere i første halvleg.

Selvom Tyskland var i kontrol og styrede mod en sejr, så kom der alligevel pres på kort inde i anden halvleg.

For her fik Japan først udlignet og kort efter bragt sig foran mod Spanien i gruppens anden kamp, der blev spillet samtidig.

Det betød, at Tyskland nu ikke længere stod med billetten til ottendedelsfinalerne i hånden.

Alt gik galt for Tyskland

Alt gik pludseligt galt for Tyskland, der lod til at miste koncentrationen en smule. Det udnyttede Costa Rica til at udligne efter lige under en times spil.

Yeltsin Tejeda bankede en returbold i mål, efter at Manuel Neuer ikke kunne holde fast i et hovedstød. Nu var Costa Rica pludselig kun et mål fra at gå videre sammen med Japan.

Udligningen fik tyskerne til at vågne op. Inden for ti minutter havde de tre gange sendt bolden på stolpen.

Alligevel blev det 2-1 til Costa Rica, da Juan Pablo Vargas en smule tilfældigt fik skovlet bolden i mål efter rodet spil i det tyske felt.

Costaricanernes drøm om at gå videre holdt dog ikke længe. De efterhånden meget pressede tyskere fik således hurtigt svaret igen takket være en udligning af Kai Havertz. 2-2, og så kunne Spanien ånde lettet op i den anden kamp.

I 85. minut var det også Havertz, der satte foden på et indlæg og gjorde det til 3-2.

Nu var Tyskland på ret kurs, men Hansi Flicks mandskab manglede stadig enten seks scoringer mere eller en spansk udligning i den anden kamp for at gå videre.

Der kom et tysk mål mere – scoret af Niclas Füllkrug – men den spanske udligning udeblev.

God spansk start

Spanien gik ind til sidste gruppekamp som stor favorit og kom da også foran efter 11 minutter, da topscorer Álvaro Morata pandede Cesar Azpilicuetas indlæg i nettet med sit tredje VM-mål.

Forinden var Spanien blevet advaret mod at sløse for meget, da Sergio Busquets mistede bolden og forærede en stor mulighed til Junya Ito, som hamrede den i sidenettet.

Ellers stod der Spanien på det hele. Spanierne havde bolden over 80 procent af tiden og spillede sig til flere halve muligheder, som dog ikke førte til mere.

Noget skulle der ske for Japan, som så småt kunne se sine VM-chancer smuldre.

Mål godkendt efter videogennemgang

Freiburg-spilleren Ritsu Doan blev sat på banen, og det var en god idé. Tre minutter inde i anden halvleg hamrede han bolden i nettet langt udefra, i en situation hvor Spaniens målmand Unai Simon heller ikke så overbevisende ud.

Og kort efter blev der sendt nye chokbølger gennem spansk fodbold, da Ao Tanaka sparkede et indlæg i nettet fra tæt hold.

Det blev hurtigt annulleret, da linjevogteren mente, at bolden havde sluppet baglinjen. Men en videogennemgang viste ifølge dommeren, at det ikke var tilfældet, og pludselig var kampen vendt på hovedet.

Nu var Spanien pludselig i fare for at ryge helt ud af slutrunden. Nervøsiteten bredte sig hos spanierne, som længe havde svært ved at skabe noget i åbent spil.

I den anden kamp fløj målene samtidig ind. Det ene øjeblik var Spanien ude, det andet øjeblik videre.

Det kunne Luis Enriques mandskab ikke kontrollere. Det kunne kun sørge for at få det ene point, som med sikkerhed ville føre til avancement.

Dani Olmo kom til en fri afslutning i feltet med få minutter igen, men Shuichi Gonda i det japanske mål reddede. Mere skete der ikke, og det var begge hold nok i virkeligheden godt tilfredse med.