Jan Mølby: Cruyff var på et helt andet niveau

Jan Mølby spillede som ung sammen med Johan Cruyff i Ajax Amsterdam og husker mødet med legenden i detaljer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jan Mølby var 19 år, og Johan Cruyff var 35, da de to spillede sammen i Ajax Amsterdam.

Året var 1982, da Jan Mølby kom til klubben, og han var der kun i et par år, før Liverpool hentede ham til England. Men Jan Mølby glemmer aldrig sit møde med Cruyff, og efter den hollandske legendes død torsdag skriver Jan Mølby i sine mindeord på tv3sport.dk, at Cruyff gjorde et stort indtryk på ham.

- Han var på et helt andet niveau.

- Johan Cruyff havde fart, og så var der hans driblinger, hvoraf en selvfølgelig blev opkaldt efter ham. Men der var så meget andet.

- Det, som jeg var mest imponeret over, var imidlertid hans overblik. Han havde øjne i nakken og så alt, skriver Jan Mølby.

Mange eventyr fulgte den store dansker efter opholdet i Ajax. Ikke mindst i Liverpool hvor han selv blev en af de store helte med næsten 300 kampe for klubben.

Mølby fylder stadig meget i mange Liverpool-fans bevidsthed og i byen, hvor han huserede. Han hæfter sig ved Cruyffs evne til at forstå sin egen betydning og rolle for både klub og holdkammerater.

Cruyff var allerede dengang i 1982 en levende fodboldlegende, men han forfaldt ifølge Mølby aldrig til at hvile på laurbærrene.

- Han sagde ofte, at det var ligegyldigt, om man spillede godt, hvis man ikke vandt.

- Han var en serial winner. At vinde var simpelthen i hans blod.

- Men han var aldrig tilfreds. Det var aldrig nok. Der var altid mere at opnå. Man kunne altid spille bedre eller med endnu større risiko, skriver Jan Mølby.

For Johan Cruyff handlede det om at vinde MED bolden. Ved at styre spillet og overspille og overløbe modstanderne.

- Hvis Frank Rijkaard havde bolden på midtbanen, så ville Cruyff kræve, at vi havde syv mand foran ham. Vi skulle kunne løbe den risiko og stole på hinanden.

- De grænser gik han efter hele tiden. Både som spiller og siden som træner, skriver Jan Mølby.

/ritzau/