Jaksche opfordrer til holdsanktioner

Jörg Jaksche ønsker, at dopingsager i cykelsporten kaster sanktioner af sig mod hele det implicerede cykelhold. Imens er italienske myndigheder ifølge den tyske TV-station ARD kommet i besiddelse af belastende materiale mod det tidligere storhold Mapei.

Jörg Jaksche under Tireno Adriatico i 2006 - før han tilstod brug af doping. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Jörg Jaksche lagde i går vejen forbi Tour de France-målbyen Gent, trods han næppe møder lutter venner i cykelmiljøet efter sin dopingbekendelse.

Men Jaksche sagde til den tyske TV-station ARD, at han ikke var bange, og samtidig benyttede han lejligheden til at give sit syn på dopingbekæmpelsen med en opfordring til Den Internationale cykelunion (UCI).

»Løsningen er egentlig ganske enkel. Ved hver positiv prøve skal UCI spærre hele holdet i to uger. I så fald ville for eksempel Astana ikke kunne køre Touren,« sagde Jaksche til ARD:

»De dopede atleter er hele tiden to skridt foran kontrollanterne, ikke bare ét skridt. Så man skal skabe angst blandt folk, så man ved, at man har ansvar for et helt hold, hvis man tager noget. På den måde ville man også kigge lidt mere kritisk på sine holdkammerater. Hvis jeg eksempelvis har forberedt mig i fire måneder til Liège-Bastogne-Liège, så ved jeg, at hvis nogen laver lort i den, så er jeg jo på røven.«

Ved igen at nævne Astana-mandskabet med Tour-favoritterne Alexandre Vinokourov og Andreas Klöden bærer Jaksche nyt ved til det bål af beskyldninger, der brænder under det kazakhiske hold. Allerede de første beskyldninger rettet mod Astana fik Klöden til at sprutte, at »Jaksche havde knald i låget.« Det tager Jaksche dog med ophøjet ro.

»Hvis jeg for et år siden havde været i samme situation som Klöden, ville jeg også have sagt, at det passer ikke. Men når det kommer til stykket, føler jeg, at det, han har sagt, er meningsløst,« siger Jaksche og fastholder, at han næppe tror, at man kan vinde Tour de France uden ulovlige medikamenter.

Alt imens Tour-feltet ruller i Belgien, tyder noget på, at mere ubehageligt nyt er på vej på dopingfronten i Italien. Ifølge ARD har myndighederne her fået fingre i dokumenter fra 2001, der angiveligt skulle belaste det tidligere storhold Mapei. Papirerne nævner ifølge ARD ingen rytternavne, men skulle omhandle doping i en periode, hvor Mapei blandt andre havde Paolo Bettini, Michael Rogers, Fabian Cancellara og Patrick Sinkewitz på lønningslisten.