Jaksche belaster Tour-favoritten Vinokourov

Kort for Tour-starten leverer Jörg Jaksche indirekte dopinganklager mod Astanas Alexandre Vinokourov, som også er under pres på grund af sit samarbejde med den kontroversielle læge Michele Ferrari.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jörg Jaksches dopingafsløringer rammer også den måske største favorit til dette års Tour de France, Astana-rytteren og Jaksches tidligere holdkammerat Alexandre Vinokourov.

Jaksche navngiver godt nok ikke direkte Vinokourov i sine anklager. Men han peger konkret på en absolut toprytter, der skiftede til Liberty Seguros før 2006-sæsonen og havde et skidt forår efterfølgende. Og samme rytters manager var eksrytteren Tony Rominger. Alle data passer perfekt på kasakheren.

Den unavngivne rytter skal ifølge Jaksche i et uvist omfang have været i forbindelse med dopinglægen Eufemiano Fuentes i 2006 gennem Liberty Seguros daværende teamchef Manolo Saiz.

»Saiz havde problemer med en toprytter, der var skiftet til Liberty Seguros ved årets begyndelse og havde haft et skidt forår. Rytteren og hans manager, der gennem fem år også var min manager, lagde pres på Saiz. De forlangte en bedre medicinsk pleje, og Saiz gik med til det. Det var en ond cirkel for ham. Toprytteren var dyr, Saiz måtte retfærdiggøre sig over for sine sponsorer. (...) På grund af den rytter gik Saiz tilbage til Fuentes, derfor måtte han betale gælden, derfor brød det hele ud i lys lue,« siger Jaksche til Der Spiegel.

Den franske sportsavis LEquipe har forholdt de oplysninger for Vinokourov, som afviser anklagerne og drager Jaksches vidnesbyrd i tvivl. Ifølge flere kilder skulle Jaksche angiveligt have modtaget omkring 100.000 euro for sin historie til Der Spiegel, og det diskvalificerer helt og aldeles hans afsløringer, mener Vinokourov.

»Når man får 100.000 euro, så er det jo let at fortælle historier,« siger Vino, men får hurtigt igen af Jaksche.

»Jeg har ikke nævnt hans navn direkte. Men når Vinokourov føler sig ramt, så siger det jo også noget,« lyder svaret fra Jaksche, som dog formentlig i nær fremtid hører fra Tony Romingers advokat.

»Det her vil jeg ikke have hængende på mig. Synd, at Jörg fortæller usandheder. Jeg er rystet, siger Rominger.

I LEquipe forsvarer Vinokourov samtidig sit samarbejde med den kontroversielle italienske læge Michele Ferrari, elev af dopinglægen Francesco Conconi og tidligere læge for den syvfoldige Tour-vinder Lance Armstrong.

»Michele Ferrari er min træner, ikke min læge. Ferarri har ikke foreslået medikamenter til mig,« siger Vinokourov og agter at fortsætte samarbejdet, indtil det bliver ham forbudt.