Ishockeyspiller dømt for vold

Voldssag: En domsmandsret i Århus fandt Jesper Andersen fra Hvidovre skyldig i at have slået en modstander, men han slap med betinget straf, fordi han var blevet provokeret.

ÅRHUS

For første gang er en dansk ishockeyspiller blevet dømt for vold i forbindelse med en kamp.

Det skete, da retten i Århus i en principiel afgørelse idømte Hvidovre-spilleren Jesper Andersen syv dages betinget hæfte for at have slået en modstander i sekunderne efter en hektisk afslutning på en 1. divisionskamp mellem københavnerne og Århus.

Andersen, der nægtede sig skyldig, ankede øjeblikkeligt dommen - både hvad angår skyldsspørgsmålet og straffen - til Vestre Landsret.

Efter en god times votering kendte domsmandsretten i går Hvidovre-spilleren skyldig: "Vi har lagt til grund, at du, efter at slutsignalet havde lydt, løb efter Århus-spilleren og bevidst slog ham i ansigtet.

Det er ikke acceptabelt heller ikke i forbindelse med en ishockeykamp. Der er tale om en sport med fysisk kontakt, men det udstrækkes ikke til det, du gjorde," hed det i dommen, hvor der også blev lagt vægt på, at angrebet ikke faldt i kampens hede, men efter at der var fløjtet af.

Altså en principiel afgørelse om, at man ikke ustraffet må dele øretæver ud efter en kamp. Men samtidig blev der tale om en mild straf, da retten fandt, at Hvidovre-spilleren var blevet voldsomt provokeret.

Ishockeyunionens formand, Ejvind Olesen, sagde efter dommen, at han er glad for, at retten ikke legaliserede vold som en del af en ishockeykamp. "Det er en sport med kropskontakt, men det må aldrig blive en undskyldning for vold."

Jesper Andersens forsvarer, advokat Mette Lund Thomsen, slog i sin procedure først og fremmest på, at hendes klient fastholdt, at han blot havde forsvaret sig med, hvad der i en politirapport er kaldt "en offensiv parade".

"Men finder retten, at han har slået, hører angrebet ind under, hvad der kan ske i en kampsport. På gaden ville dette være vold, men når man går på isen, har man givet et stiltidende samtykke til, at man kan få knubs," sagde hun.

Efter domsafsigelsen tilføjede hun, at episoden skete så kort efter slutsignalet, at man efter hendes mening godt kunne sige, at det skete "i kampens hede".

Det var Århus-spilleren Jakob Duus, der nogle dage efter den dramatiske kamp anmeldte modstanderen til politiet. I retten erkendte han, at han havde provokeret Andersen, blandt andet med en henvisning til, at Hvidovre ikke længere spiller i Eliteserien.

"Men den slags små provokationer hører med til spillet. I virkeligheden drejer det sig jo om at provokere modstanderne, så de forløber sig og får udvisninger.

Imidlertid ønskede jeg ingen konfrontation med ham. Var på vej væk, da han med et knytnæveslag sendte mig blødende til isen," sagde Duus, der pådrog sig et mindre brud på næsen, men han havde ikke noget erstatningskrav og sagde, at han helst havde været fri for, at sagen skulle ende i byretten.

Blandt vidnerne var kampens hoveddommer Brian Janum, der ganske vist idømte Duus en to minutters udvisning for usportslig opførsel og uddelte en matchsstraf til Andersen, men som egentlig ikke havde set så meget af dramaet. "Hans forklaring kan ikke bruges til meget," som forsvareren konstaterede.

Alligevel var det hoveddommerens indberetning, der resulterede i, at unionens disciplinærudvalg idømte Jesper Andersen tre spilledages karantæne.

De er udstået for længst, så han er med garanti med, når Hvidovre på lørdag i noget af en nøglekamp i den næstbedste række tager imod Århus. Første gang de to mandskaber mødes siden den dramatiske affære i november.