Ishockeychef om masseafbud: Vi må skabe en anden kultur

Sportschef Jesper Duus vil undgå, at spillerne i fremtiden melder afbud på stribe til det danske landshold.

Frans Nielsen er en af de spillere, der har takket nej til at spille VM for Danmark. Nielsen var senest med ved VM i 2012. Scanpix/Gregory Shamus
Læs mere
Fold sammen

Hvis klubberne giver grønt lys, bør det være naturligt, at spillerne møder op og spiller for det danske ishockeylandshold.

Sådan lyder det fra Dansk Ishockey Unions sportschef, Jesper Duus, efter at afbuddene er væltet ind til det danske landshold før VM i Tyskland.

»Vi bliver nødt til at analysere det, for det skal helst være en kultur, at når man har muligheden, så vil man gerne hjem og spille for Danmark. Det skulle helst ikke være det modsatte,« siger Jesper Duus.

I en ideel verden havde landstræner Jan Karlsson haft mulighed for at stille med en stribe prominente navne.

Men hverken Mikkel Bødker, Frans Nielsen, Jannik Hansen, Frederik Andersen, Oliver Bjorkstrand eller Philip Larsen har taget imod invitationen til at forstærke landsholdet under VM.

Den gennemgående forklaring hos spillerne er træthed efter en lang sæson, der begyndte tidligere end normalt med OL-kvalifikationsturneringen i september.

Også presset fra klubberne og hensynet til familien har spillet en rolle, når profilerne har takket nej til landsholdstjeneste.

»Vi kommer nok aldrig helt ud over det, for der vil altid være nogle afbud, enten af sportslige eller personlige årsager. Mit job er at finde ud af, om der er ting, vi kan gøre anderledes for at lokke dem herover,« siger Jesper Duus.

»Man skal også se det fra et supportersynspunkt, og der er nok nogle, der tænker, at spillerne skylder.«

»Jeg tror egentlig, at spillerne gerne vil betale noget tilbage, men når de står med en slidt krop og hoved, og en klub, der ikke synes, det er den rigtige prioritering, så er de presset på flere fronter,« siger Duus.

Dagen før VM-premieren mod Letland er Nikolaj Ehlers den eneste af de danske NHL-spillere, der er mødt op i landsholdslejren.