Ishockey sponseres af inkassofirma

Formanden for dansk ishockey kunne godt se komikken, da det onsdag blev offentliggjort, at det svenske inkasso- og kredithåndteringsfirma Intrum Justitia træder til som ny hovedsponsor for det danske landshold. Flere klubber er på kanten af konkurs.

Aftalen træder i kraft den 1. januar og gælder foreløbig frem til udgangen af 2004.

Ejvind Olesen, formanden for Danmarks Ishockey Union (DIU), kan sagtens vedkende sig komikken i, at dansk ishockey har valgt at alliere sig med et inkassofirma midt i en tid, hvor den økonomiske krise for alvor kradser rundt omkring i klubberne.

»Intrum Justitias satsning på ishockey sker under mottoet "fair pay, please". Så ja, man kan godt sige, at vi nu skal til at lære at begå os både på isen og økonomisk,« siger Ejvind Olesen til Ritzau.

Virksomhedens danske ishockey-engagement, der er formidlet af Team Danmark, er blot et led i et større fællesnordisk projekt.

Svenskerne bliver således også hovedsponsor for det norske og finske landshold og delsponsor for Sveriges egen stolthed, Tre Kronor.

I Danmark forsvinder Codans navnetræk nu fra landsholdstrøjerne, men forsikringsselskabet fortsætter dog som hovedsponsor i Superisligaen.

DIU-formanden ønsker ikke at oplyse det præcise beløb i det ny sponsorat, men der er tale om en yderst givtig aftale, understreger han.

»Beløbsmæssigt får landsholdet cirka dobbelt så mange sponsorkroner at arbejde med fremover. Alt i alt er der tale om et pænt millionbeløb, og det betyder, at vi nu får økonomisk mulighed for at opfylde vores ambitionsniveau,« udtaler Ejvind Olesen.

Ifølge formanden er "best case", at landsholdet kvalificerer sig til Vinter-OL i Salt Lake City, lige som danskerne inden for de næste to år spiller sig op i det fornemme selskab i A-gruppen.

Aftalen sikrer bl.a. at der bliver råd til flere landsholdssamlinger, lige som de kommende års rejser kan gennemføres, "uden at vi skal på sultekur". Desuden har DIU forpligtet sig til at arrangere en turnering på dansk grund. Den afvikles under navnet Baltic Cup og kommer til at fungere som afløser for den nuværende Codan Cup.

»Vores ny hovedsponsor satser meget på Baltikum, og derfor forventer vi, at turneringen afvikles med deltagelse af hold som f.eks. Estland, Polen og Norge,« siger Ejvind Olesen.

Hvis landsholdet slipper igennem OL-kvalifikationen til februar i Klagenfurt mod Frankrig, Letland og de østrigske værter og dermed når videre til Salt Lake City, afvikles Baltic Cup for første gang i løbet af november næste år. Glipper OL-deltagelsen, spilles turneringen i stedet i februar 2002.

DIU-formanden udbad sig så sent som i weekenden betænkningstid i forhold til at tage stilling til problematikken omkring, hvor Danmark fremover skal spille sine landskampe. Odense har i øjeblikket langt større tilskueropbakning end hallerne i Rødovre og senest Rungsted, hvor de rød/hvide i søndags tabte 1-8 mod Frankrig foran 849 tilskuere. Selv om sponsorkontrakten onsdag faldt endelig på plads, vil Olesen gerne vente lidt længere endnu med at tage en endelig beslutning.

»Men det ville være fair, hvis Odense får den næste kamp, hvor landsholdet er i stærkeste opstilling - altså med alle udlandsprofferne. Det har byen ærligt fortjent,« siger Ejvind Olesen, der regner med, at der evt. kunne blive tale om åbningskampen i Baltic Cup.

Ritzau