Irak huser første internationale klubkamp i to årtier

Fifa har vurderet, at sikkerheden i Irak er tilstrækkelig til at få lov til at afholde internationale kampe.

Irakiske Al-Zawraa får tirsdag besøg af Al-Ahed fra Libanon i en asiatisk klubturnering. Scanpix/Safin Hamed Fold sammen
Læs mere

Karbala. For første gang siden starten af 1990'erne skal Irak tirsdag huse en international klubkamp i fodbold.

Som følge af sikkerhedssituationen i landet, der tidligere var styret af diktatoren Saddam Hussein, har nationens fodboldhold været tvunget til at spille hjemmekampe i internationale turneringer på neutrale baner i andre lande.

I marts blev forbuddet mod at afvikle internationale klubkampe i Irak ophævet af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), og det får Bagdad-klubben Al-Zawraa gavn af som den første klub.

De irakiske pokalmestre får dog ikke lov til at spille på sin normale hjemmebane i opgøret mod libanesiske Al-Ahed i AFC Cup.

Kampen spilles i Karbala, der ligger cirka 100 kilometer syd for Bagdad. Det skyldes, at foreløbig kun tre stadioner i Irak er godkendte til internationale kampe.

Ikke desto mindre ses muligheden for overhovedet at afvikle en international klubkamp på irakisk grund som et skridt i en positiv retning for det uroplagede land.

Ifølge landets regering sender blåstemplingen af sikkerhedssituationen omkring fodboldkampe et godt signal til udenlandske investorer, som overvejer at investere i genopbygningen af Irak.

Også Al-Zawraa ser det som en stor fordel ikke at skulle spille hjemmekampe langt fra egne fans.

»Det har kostet klubben mange penge, og det har haft negativ indflydelse på spillertruppen at skulle rejse væk til hjemmekampe.«

»Det bliver en stor fordel for os at spille foran eget publikum, og det vil give alle spillerne en høj moral,« siger Abdel Rahman Rashid, der er manager for Al-Zawraa.

Det var Iraks invasion af Kuwait i 1990, der førte til et forbud mod at huse internationale klubkampe.

/ritzau/AFP